Nu neglijați hidratarea! Apa e „apă vie” pentru organism

Cu toți am auzit măcar o dată sfatul medicului de a bea minim 2 litri de apă pe zi pentru a avea un organism sănătos. Desigur, vizați sunt rinichii, căci ei sunt „uzina” trupului și prin ei trece apa după ce ne-a hrănit fiecare organ.

0
114

Este bine să luați aminte la câteva sfaturi ale medicului specialist dr. Alina Ștefan, medic specialist Nefrologie în cadrul Policlinicii Providenta. Aceasta spune că potrivit Institutului de Medicină, aportul adecvat pentru bărbați este de aproximativ 3 litri de apă, iar pentru femei de 2 litri de apă pe zi (6-8 pahare apă/zi).

De ce este important să fiți hidratați

Majoritatea persoanelor nu acordă suficientă importanță hidratării, dar aceasta poate avea un impact enorm asupra stării generale de sănătate. Corpul nostru depinde de rezervele de apă pentru a supraviețui. Apa reprezintă mai mult de jumătate din greutatea corpului nostru, 60% la bărbat și 50% la femei.

Fiecare celulă, țesut sau organ are nevoie de apă pentru a funcționa la parametrii optimi. De exemplu, corpul nostru folosește apa ca să-și mențină temperatura, să înlăture toxinele și să lubrifieze articulațiile.

Pierdem apă în fiecare zi prin intermediul proceselor fiziologice, dar și atunci când vremea este foarte călduroasă, când facem sport sau când avem febră. Vărsăturile sau diareea pot, de asemenea, să conducă la o pierdere masivă de lichide. Dacă nu înlocuim apa pe care o pierdem, ne putem deshidrata rapid.

Simptomele deshidratării

– Urinare în cantitate redusă sau eliminarea unei urini închise la culoare

– Gură uscată

– Stare de oboseală

– Sete extremă

– Dureri de cap

– Confuzie

– Amețeli

– Lipsa lacrimilor

Ce se întâmplă cu rinichii când nu bem suficientă apă

– Infecțiile tractului urinar sunt foarte comune, iar dacă acestea se extind la nivelul tractului urinar superior pot cauza leziuni permanente, ducând uneori chiar și la septicemie. Consumul de apă este una dintre cele mai simple modalități prin care puteți reduce riscul apariției unei infecții de acest gen.

– Principala cauză a apariției pietrelor la rinichi este lipsa apei. Cercetările au sugerat că pietrele la rinichi cresc riscul apariției unei boli renale cronice.

– Deshidratarea poate provoca un dezechilibru în electroliții corpului. Electroliții, potasiul, fosfatul și sodiul, ajută la transmiterea semnalelor electrice între celule. Astfel, rinichii funcționali ajută la menținerea stabilă a nivelului de electroliți. În lipsa echilibrului, semnalele electrice devin amestecate, ceea ce poate duce la convulsii.

– În cazurile severe, deshidratarea poate duce la insuficiență renală, afecțiune care vă poate pune viața în pericol, mai ales dacă sunt adăugați factori precum: tratamentul antihipertensiv excesiv, antiinflamatoriile, anumite antibiotice, infecțiile sau alte boli cronice: diabet, boli cardiovasculare, boală renală cronică.

Complicațiile posibile ale insuficienței renale cronice includ anemia, leziuni ale sistemului nervos central, insuficiență cardiaca și compromiterea sistemului imunitar.

Trucuri pentru o hidratare eficientă

– Păstrați lângă dumneavoastră pe durata întregii zile o sticlă de apă

– Dacă nu vă atrage ideea de a consuma apa simplă, adăugați o felie de lămâie sau lime

– Dacă intenționați sa faceți exerciții fiți siguri că beți apă suficientă înainte, în timpul sau după efectuarea acestora

– Beți apa după un anumit program

– Începeți și încheiați ziua cu un pahar de apa.

0 0 votes
Article Rating


SURSĂprovidentamedical.ro
Articolul precedentPrima zi de școală în comunism și în pandemie. Atunci aveau cravată, acum au mască
Articolul următorPatru ani de cosmar traiti de o romanca abuzata de sotul spaniol. „I-a interzis sa vorbeasca in romana, a tuns-o la zero, o batea zilnic”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments