Melodii populare de suflet, care îi bucură pe românii de pretutindeni. Oriunde s-ar afla, românii ascultă cu drag și dor melodiile populare românești consacrate, ale marilor artiști. Indiferent de vârstă, de ocupație, sunt câteva piese de suflet care ne ating pe fiecare dintre noi.
Tot 10 melodii populare românești de suflet
Sofia Vicoveanca – Supărarea, bat-o Doamne!
Solista Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei prin cântecele sale încărcate de emoții și stări ale țăranului bucovinean. În cei peste 60 de ani de carieră, artista și-a alcătuit un repertoriu cât mai variat, reușind să adune nestemate din fiecare moment important din viața omului.
A primit titlul de Cetățean de Onoare al localităților Suceava, Rădăuți, Siret, Pojorâta, Ciocănești și Vicov (jud. Suceava), precum și al comunelor Ion Creangă din județul Neamț și Cicârlău, din județul Maramureș.
Maria Lătărețu – Mai ții minte, măi, dragă Mărie
A fost o cântăreață născută în localitatea Românești, din județul Botoșani. A fost una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică țărănească din Gorj, și de muzică populară, fiind supranumită deseori Privighetoarea Gorjului. Primele înregistrări ale Mariei Lătărețu au fost făcute pe cilindri de fonograf, la data de 19 iulie 1937. Apoi, pe 13 septembrie 1937, înregistrează la casa de discuri „Columbia”, sub supravegherea artistică a Arhivei de Folclor a Societății Compozitorilor Români. A cântat prima oară la Radio București pe 29 august 1937.
Floarea Calotă – Constantine, Constantine
Floarea Calotă Lupu s-a născut la 27 martie 1956 în Beuca, un sat al Teleormanului, nu departe de Siliștea Gumești a lui Marin Preda. Și-a făcut debutul în muzică, în 1978, la concursul „Floarea din grădină” din a obținut trofeul.
În 1978, este laureată la Festivalul ”Maria Tănase” de la Craiova. Un an mai târziu începe colaborarea cu dirijorul Ion Albeşteanu alături de care va înregistra de-a lungul anilor peste 100 de piese din folclorul teleormănean.
Gabi Lunca – Dă mamă cu biciu-n mine
Este una dintre cele mai renumite cântărețe de muzică populară și lăutărească din România. Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, violonistul Dumitru Luncă. În 1955 înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.
Irina Loghin – Casa părintească nu se vinde
Este o renumită interpretă de muzică populară românească, supranumită și regina muzicii populare. A fost, pe rând, solistă a ansamblurilor Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu. Cu o bogată activitate concertistică și cu un număr mare de evidențieri discografice, Irina Loghin a cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate.
Ileana Sărăroiu – Dar-ar naiba-n tine dragoste
Ileana Sărăroiu, născută Elena Sărăroiu a fost o interpretă română de muzică populară, romanțe și muzică ușoară.
Face prima imprimare în 1964, la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord.
Pe parcursul întregii sale cariere, își îmbogățește repertoriul cu cântece populare de la poalele munților Bucegi și Făgăraș