Trei personalități au primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași

0
270

Primăria Municipiului Iași a votat în ședința Consiliului Local acordarea a trei noi titluri de cetățeni de onoare pentru Generalul de brigadă (rtr) Victor Toader Năstase, Generalul maior (rtr) Ștefan Dimofte și Ion Hadârcă. Aceste titluri sunt acordate de către municipalitate în semn de respect și apreciere față de activitatea pe care au depus-o în domeniul în care au profesat.

Generalul de brigadă (rtr) Victor Toader Năstase este profesor emerit al UMF „Gr. T. Popa” din Iași, fiind aproape două decenii decanul Facultății de Farmacie. A activat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” în calitate de cadru didactic în perioada 1950 – 2011. A publicat în reviste de specialitate din țară și străinătate 192 de lucrări științifice, fiind autorul altor 104 comunicări științifice. De asemenea, a elaborat 14 cursuri didactice, monografii, tratate de specialitate. Victor Toader Năstase a fost pe front încă de la vârsta de 17 ani, fiind decorat cu medalia Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 27 septembrie 2019 președintele Klaus Iohannis l-a înaintat în gradul de general de brigadă în retragere, a transmis Primăria Iași.

Generalul maior (rtr) Ștefan Dimofte a fost pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind combatant pe câmpurile de luptă din Moldova, Câmpia Turzii, ajungând până în Moravia. Cel de-al trei titlu a fost acordat poetului Ion Hadârcă, traducător și om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul moldovean între anii 1990 – 1998 și 2009 – 2014. Absolvent al Facultății de Filologie din Chișinău, Ion Hadârcă a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova în anul 1978. Este autorul selecției pentru antologia de poezii „Fața pâinii” (1979). Ion Hadârcă este recunoscut pentru angajamentul său deosebit în mișcarea de eliberare națională a românilor basarabeni. De asemenea, cariera sa artistică este una prolifică, primind numeroase premii și distincții literare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments