5 fenomene fascinante care se petrec în corpul uman

Corpul uman este un microcosmos în care se desfășoară nenumărate procese de care nici măcar nu suntem conștienți. Știința încearcă de multă vreme să explice „lucrările interioare” aparent mistice care ne guvernează corpul și mintea.

0
103

Chiar dacă unele dintre ele vor continua să scape înțelegerii mulți ani de acum înainte, lista mecanismelor interne pe care le cunoaștem este din ce în ce mai mare, grație unor cercetări la care oricine are acum acces.

Iată cinci astfel de fenomene fascinante care au loc în corpul uman.

1 Oamenii au puterea de a străluci în întuneric

Toate creaturile vii au capacitatea de a emite lumină. Acest lucru se întâmplă ca urmare a reacțiilor chimice care au loc în mod constant în interiorul celulelor.

Deși existau numeroase dovezi privind bioluminiscența la unele animale, a fost nevoie de mult timp pentru ca experții să capteze lumina emisă de oameni.

În 2009, un grup de oameni de știință japonezi a publicat imagini în care bioluminiscența umană a fost documentată pentru prima dată.

Vreme de mai multe zile, cercetătorii au fotografiat voluntarii folosind camere ultrasensibile. Au descoperit că lumina descărcată de corp urmează un ciclu de 24 de ore.

De asemenea, au descoperit că cea mai mare cantitate de lumină este emisă după-amiaza târziu, în vreme ce noaptea se degajează cea mai puțină lumină. Mai mult, obrajii, fruntea și gâtul au emisia maximă.

Intensitatea luminii emise este atât de mică, încât nu o putem percepe cu ochiul liber. Este de o mie de ori mai slabă decât spectrul vizual cu care suntem obișnuiți.

2 Dimineața suntem mai înalți decât seara

Corpul uman este guvernat de mecanisme neobișnuite. Un astfel de proces face ca o persoană să fie dimineața mai înaltă decât seara.

În timpul zilei, cartilajul din corp, în special din coloana vertebrală și din genunchi, se comprimă treptat. Acest lucru se întâmplă datorită atracției gravitaționale care acționează constant asupra corpului.

Noaptea, când stăm întinși câteva ore, se petrece un mecanism invers: cartilajul se relaxează și revine la forma sa originală. Acest lucru duce la modificarea înălțimii unei persoane.

De îndată ce se trezește, este mai înaltă cu aproape un centimetru. Este posibil ca acest rezultat să nu fie ieșit din comun, dar este, totuși, semnificativ.

Coloana vertebrală joacă un rol important în acest fenomen. Fiecare vertebră are un material care se întinde atunci când corpul este în repaus total. În schimb, atunci când omul este în mișcare sau stă în picioare mult timp, cartilajul se comprimă sub greutatea corpului.

3 Înfometarea îndelungată face creierul să-și consume propriile celule

Există multe critici și teorii negative legate de curele de slăbire. Acestea determină pierderea masei musculare, generează oboseală și uneori chiar declanșează tulburări de sănătate.

Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein au venit cu o teorie uluitoare legată de curele de slăbire. Cei doi au afirmat că regimul alimentar poate declanșa procesul de autofagie la nivelul creierului.

Deși se știe de multă vreme că celulele încep să își mănânce „colegele” atunci când corpul nu are hrană, faptul că și creierul ia parte la festin este o informație nouă.

Autofagia este un fenomen natural la nivelul celulelor. Acesta este modul în care celulele dobândesc energie în perioadele cu resurse puține.

Până la momentul acestei descoperiri, însă, oamenii de știință considerau creierul imun la autofagie. Descoperirea a fost făcută în timpul unor experimente pe șoareci.

Continuarea aici …

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments