2 ore, acesta este timpul, rezonabil, de așteptare a unei ambulanțe la o urgență în Iași. O astfel de situație ar fi incalificabilă într-un oraș cu autorități pentru care viața oamenilor contează. În condiții normale. La cum se prezintă situația la Serviciul Județean de Ambulanță Iași, 2 ore este un lux.
„Nu facem faţă. Avem la stradă, pentru intervenţie, doar 10 ambulanţe. Cum am putea acoperi toate urgenţele? Sunt zile în care avem în aşteptare şi 50 de cazuri. Mai mult, dacă o ambulanţă preia un suspect sau un bolnav de COVID, aceasta intră automat în procedura de decontaminare. Din start, această maşină este indisponibilă o oră”, ne-a declarat un reprezentant al SJA Iaşi.
Ca şi cum această situaţie nu ar expune pe deplin imaginea unui serviciu de urgenţă în colaps, peste decontaminări, mai sunt cazuri în care ambulanţele se mai defectează, fiind necesară retragerea lor la service timp ce câteva ore, ceea ce înseamnă o nouă şi uriaşă gaură în asigurarea acestui serviciu de urgenţe vital pentru populaţia Iaşului.
Ambulanţe cu un milion de kilometri parcurşi
De 6 ani, serviciul de ambulanţă nu a primit nicio ambulanţă nouă, fapt cu atâţ mai grav cu cât Iaşiul este pe locul doi la nivel naţional, după Bucureşti, la numărul de solicitări. Din cele 65 de ambulanţe, doar 10 aunt operabile. Restul de 55, dacă ar fi scoase la stradă ar pune în pericol vieţile bolnavilor şi ale ambulanţierilor. Sunt ambulanţe demne de Programul Rabla, cu peste un milion de kilometri parcurşi.
„Serviciul nostru dispune de un număr de echipaje redus şi dotări insuficiente. Nu putem acoperi în timp util urgenţele. Pe hârtie avem un număr de 65 de ambulanţe, dar doar 10 sunt funcţionale. Restul sunt bune de casat din cauza vechimii şi a numărului de kilometric. Avem ambulanţe care au depăşit un milion de kilometri”, a declarat asistent medical principal Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi.
La UPU Spiridon, 15 cadre medicale infectate cu COVID
Toată această situaţie se pliază în cel mai fatal mod pe situaţia existentă la unităţile de primire urgenţe, acolo unde personalul medical este la fel de insuficient.
“Nu ştim cât o să mai reziste şi UPU. 15 dintre colegi au fost declaraţi pozitiv şi nu mai există destulă resursă umană să acoperim urgenţele. Mare parte dintre cei care preiau urgenţele sunt rezidenţi”, declara acum o săptămână, pentru reporterii 7Est, o asistentă de la UPU Spiridon.
În investiţiile SJA pe anul precedent au fost prinse servicii de pază şi protecţie, schimbarea unui acoperiş, servicii farmaceutice şi echipamente de protecţie anti-COVID. Nici măcar aceste biete achiziţii nu au fost conforme cu calitatea unui serviciu în vreme de pandemie. Angajaţii au reclamat faptul că echipamentele cu care sunt trimişi în misiune sunt de proastă calitate, din materiale precare care se rup repede şi îi expun. De asemenea, în programul anual de achiziţii publice al SJA, sunt prinse servicii de service pentru parcul auto compatibil cu Programul Rabla, asigurarea de carburanţi sau echipamente. În ce priveşte programul naţional de înzestrare cu echipamente de intervenţie a parcului propiu al SJA Iaşi, în acesta nu se regăseşte niciun leu pentru achiziţia de autosanitare.
Nici resursa umană nu este completă. SJA funcţionează deja cu jumătate din resursele necesare, iar dacă printr-o minune acest serviciu ar fi înzestrat mâine cu noi ambulanţe, nu ar avea cine să le deservească deoarece în această perioadă posturile sunt blocate. Anomalii demne de o guvernare care se laudă că a gestionat exemplar pandemia.
Despre aceasta situaţie dezastruoasă pentru sănătatea şi viaţa unei populaţii de peste de locuitori ai judeţului Iaşi, Costel Alexe nu a scos o vorbă, deşi s-a însoţit de ministru Nelu Tătaru în această campanie electorală mai ceva ca mireasa de voal. Nici nu e de mirare că viaţa ieşenilor nu este o prioritate pentru Alexe, atât timp cât mărul otrăvit al răfuielilor politice, şi aici intră şi spitalul COVID de la Leţcani, de abia a apucat să fie muşcat. În timp ce unii îşi văd de luptele politice, pe votul de încredere al ieşenilor, cei din urmă mor în case sau pe la uşile spitalelor, pentru că Iaşul are un serviciu medical de urgență sub cotele de avarie.