În fiecare an, pe data de 14 octombrie, credincioșii din întreaga țară o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Această prăznuire este una de o importanță deosebită, deoarece în calendarul creștin ortodox este trecută cu roșu.
Puțini știu însă că Sfânta Parascheva ascunde un blestem, iar cei care au aflat acest lucru acum zeci de ani, au știut să ascundă secretul.
Blestemul ascuns în veșmintele Sfintei Parascheva
Moaștele Sfintei Parascheva ce se află din anul 1641 în Iași,au fost aduse acolo de către Vasile Lupu. Osemintele sunt învelite în două rânduri de haine. Primul, care nu se dă jos niciodată, iar al doilea, care este schimbat an de an.
Pe primul rând de haine ce acoperă moaștele, este scris blestemul lui Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam.
„Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva„, sunt cuvintele scrise pe sigiliul aflat pe hainele sfinte.
Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut din părinți bogați, dar pe parcursul copilăriei, aceștia au învățat-o despre iubirea lui Dumnezeu, ceea ce a făcut-o pe cuvioasă să urmeze calea mănăstirii.
La vârsta de 25 de ani, pe când se afla la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, un înger i s-a arătat în vis și i-a spus că ar trebui să meargă în locul în care s-a născut și în care se află și părinții acesteia.
Se spune că după ce-a fost îngropată, câțiva marinari i-au descoperit trupul, care nu părea a fi atins de moarte.
În fiecare an, credincioșii merg în pelerinaj la Iași pentru prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Un mit al acestei sărbători are legătură cu gătitul. Dacă vei face mâncare în această zi sfântă, te va durea capul tot anul.
De asemenea, pe 14 octombrie se împarte must și pâine celor aflați în nevoie. Acest lucru va aduce celui care a împărțit, belșug și ocrotire sufletească.