Cum a starnit Florin Iordache razboiul dintre partidele de dreapta. Totul despre ziua votului

Florin Iordache a castigat marti, 20 noiembrie, sefia Consiliului Legislativ, dupa ce a fost votat de 185 de parlamentari. De aici si pana la un adevarat razboi al declaratiilor a fost doar un pas.

0
42
Florin Iordache

Camera Deputatilor si Senatul au votat in plenul reunit ca Florin Iordache sa fie presedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi „pentru” si 42 de voturi „impotriva” lui Florin Iordache. Ionut Duli Mazalu, propus de USR, a avut doua voturi „pentru” si 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” si 187 de voturi „contra”.

Desi Florin Iordache a luat mai multe voturi decat numarul de parlamentari de la PSD prezenti, atat oficialii USR, cat si cei ai PNL au declarat ulterior ca au demarat proceduri vizand demiterea noului presedinte al Consiliului Legislativ.

Cum a inceput razboiul intre PNL si USR

PNL sustine ca, odata cu alegerile parlamentare din 6 decembrie, „vor putea fi deparazitate toate institutiile statului in care PSD si-a plantat oameni precum Florin Iordache in favoarea celor care intr-adevar fac cinste functiei publice”.

„Romania are nevoie de corectarea tuturor derapajelor produse in aceasta perioada de actualul Parlament, compromis si expirat, dominat de PSD, iar PNL este partidul care va face aceste reforme indelung asteptate”, au declarat oficial cei din PNL.

De asemenea, grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constitutionala pentru invalidarea numirilor facute de parlament, intrucat candidatii nu au intrunit numarul de voturi cerut de lege.

Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede ca numirea presedintelui si a presedintilor de sectii se face cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Aceasta sintagma tehnica inseamna ca trebuie 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor, nu doar al celor prezenti, mai precis numirile trebuie facute in parlamentul actual cu 233 de voturi cel putin.

„USR a propus PNL boicotarea sedintei pentru a bloca numirea lui Florin Iordache presedinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputatilor PNL Florin Roman a respins propunerea si s-a laudat ca partidul sau va avea 113 parlamentari la vot ca sa il voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 fosti traseisti PSD-ALDE: Sorin Cimpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputati), Gioanca Eugen, Marius Nicoara, Ioan Talpos (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache”, sustin membrii USR.

USR depune si un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum si o procedura de revocare.

Dupa ce grupurile parlamentare ale USR au anuntat ca vor sesiza la CCR numirile facute pe 20 octombrie in Parlament la conducerea Consiliului Legislativ, liderul deputatilor PNL, Florin Roman, a declarat o intentie similara.

„Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstitutionalitatea alegerii domnului Florin Iordache in fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numarul necesar de semnaturi pentru atacul la CCR si dorim sa venim in sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numarul necesar de semnaturi. Nu am primit o solicitare scrisa sau verbala pentru semnaturi, motiv pentru care colegii juristi vor depune rapid sesizarea la CCR”, a anuntat Florin Roman, liderul liberalilor din Camera Deputatilor.

Continuarea aici …

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments