Într-un studiu efectuat la nivel național de către Uniunea Europeană prin Eurobarometrul Flash, s-a constatat că oamenii din Iași sunt mulțumiți de calitatea vieții de aici. Raportarea s-a făcut la mai multe aspecte legate de infrastructură, politici publice, spațiile verzi, găsirea unui loc de muncă și multe alte criterii care sunt foarte importante pentru locuitorii unui oraș.
Studiul a arătat că peste 80% din populația urbană este mulțumită de locul în care trăiește, Iașul regăsindu-se și el în acest studiu.
În nouă orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%). Un alt criteriu care a vizat studiul este cel legat de accesul la serviciile de sănătate.
Puțin peste jumătate din populația urbană (52%) se declară mulțumită de serviciile de sănătate oferite la nivel local. În șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%: Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), Târgu Secuiesc (64%) și Slatina (61%). La capătul celălalt al distribuției, tot șase localități înregistrează un nivel de satisfacție sub 40%, dintre care se remarcă localitatea Băile Herculane cu grad de mulțumire de doar 18%. Tg. Jiu (41%) și Piatra Neamț (37%) sunt reședințele de județ la nivelul cărora se înregistrează cele mai scăzute grade de mulțumire, se arată în studiu.
Și facilitățile culturale au fost și ele atent analizate, 63% din totalul populației urbane se declară mulțumită de acest tip de facilități la nivelul orașului lor. În regiunile Sud-Est (71%) și Nord-Vest (68%) se înregistrează cea mai ridicată apreciere, iar în regiunile Sud-Muntenia (50%) și Vest (54%) cea mai scăzută apreciere, Iașul înregistrând un procent 82% ca și grad de mulțumire.
Spații verzi vs. protecția mediului
Deși Iașul a fost pentru mult timp pe lista celor mai poluate orașe din țară, cetățenii sunt mulțumiți de amenajarea spațiilor verzi din orașe.
La nivel național, 66% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de spațiile verzi, precum parcuri și grădini, din orașele în care locuiesc. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție privind calitatea spațiilor verzi a fost înregistrat în Regiunea Sud-Est (71%), iar cel mai scăzut în Sud-Muntenia (49%). În patru municipii reședință de județ nivelul de mulțumire depășește 80%: Oradea (80%), Drobeta-Turnu Severin (81%), Cluj-Napoca (82%) și Iași (82%). Toate parcurile și spațiile verzi sunt îngrijite de către Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Iași. În multe zone din oraș au fost montate rulouri de gazon, sisteme de irigații, plantare de arbori și arbuști.
55% din populația urbană este mulțumită de proiectele de investiții realizate de către administrația locală. Cota de mulțumire este mai ridicată în regiunile Nord-Vest (68%) și Sud-Est (70%) și mai scăzută în Sud-Muntenia (41%) și București-Ilfov (44%).
La nivel național, 53% din populația urbană este de acord cu faptul că serviciile administrative ale orașului în care locuiesc ajută eficient oamenii.
Zece localități urbane înregistrează ponderi ale acordului de 65% sau mai mult din totalul populației urbane. Dintre acestea, cinci sunt reședințe de județ: Constanța (65%), Alba Iulia (66%), Iași (67%), au transmis realizatorii studiului.
Posibilitatea găsirii unui loc de muncă, un criteriu important pentru locuitori
Media națională a aprecierii calității locurilor de muncă din localitatea urbană în care trăiesc a fost de 5,6, pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit). Medii peste 6,5 puncte s-au înregistrat în patru localități: Timișoara (7,1), Cluj-Napoca (6,9), Constanța (6,7) și Iași (6,5).
Peste 70% grad de mulțumire s-a înregistrat în Iași (71%), privind satisfacția față de atragerea investițiilor private corelează semnificativ cu aprecierea investițiilor realizate de către Primărie. Șapte centre urbane, dintre care șase reședințe de județ, înregistrează ponderi ale implicării cetățenilor în buna dezvoltare a orașului, peste media națională: Sinaia (8%), Iași (7%), Brașov (6%), Suceava (6%), Oradea (6%), Craiova (5%) și Tg. Jiu (4%).