Proiectul „Soluții colaborative pentru comunitate” vizează dezvoltarea orașului Iași cu propuneri venite chiar din partea cetățenilor .Proiectul este pilotat de Asociația CIVICA și co-finanțat de Primăria Municipiului Iași (în baza Legii nr. 350/2005) și Open Society Foundations. El se va desfășura în mai multe etape. În perioada 29 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021, ieșenii vor semnala pe platformă, probleme complexe cu care se confruntă și care au impact asupra unui număr mare de cetățeni. Acestea se vor încadra în șapte domenii strategice ale vieții orașului: Spații publice (trotuare, zone pietonale, spații verzi, locuri de joacă și de recreere), Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, Educație, Cultură, Sănătate și mediu, Bună guvernare și digitalizare, Ordine si siguranță publică.
Înscrierea problemelor orașului de către ieșeni pe platforma solutiicolaborative.ro (29 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021), prioritizarea problemelor, în baza votului public, pe platforma solutiicolaborative.ro (februarie 2021), evaluarea și selectarea, de către o comisie tehnică, a 7 probleme pentru care să fie construite soluții prin Design Thinking. Va fi selectată câte o problemă pentru câte un domeniu strategic de dezvoltare a orașului (martie 2021). Dezvoltarea soluțiilor de către 7 echipe multidisciplinare, ghidate de organizații-mentor (martie – mai 2021), după care va urma consultarea soluțiilor de către comunitatea ieșeană pe platforma solutiicolaborative.ro. Începând din iulie 2021 va avea loc testarea și implementarea soluțiilor iar în final, monitorizarea și evaluarea implementării soluțiilor (începând cu iulie 2021), au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Modalitatea prin care vor fi dezvoltate soluțiile va urma cele 5 etape ale abordării Design Thinking: documentarea problemele prioritare și construirea empatiei; definirea specifică a problemelor pentru care se dezvoltă soluții; explorarea cât mai multor idei de rezolvări; dezvoltarea de prototipuri pentru soluțiile create; testarea soluțiilor și integrarea recomandărilor de îmbunătățire.