Numărul persoanelor infectate crește și spitalele suport COVID devin neîncăpătoare. La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași mai sunt de șapte locuri libere pentru pacienți confirmați și 11 locuri libere la Spitalul Lețcani, însă niciun loc liber la Compartimentul de Terapie Intensivă. În prezent, se mai fac verificări la stația de oxigen de la Spitalul mobil pentru a putea interna și aici cazurile grave.
Suntem în curs pentru a finaliza procedurile să completăm numeric personalul pentru a putea intra în folosință și celelalte paturi de la zona de confirmați pentru că avem un total de 70 de locuri, iar pentru partea de ATI suntem în măsură să spunem că se fac în continuare verificări la stația de oxigen pentru a putea fi siguri că această stație funcționează la parametrii maximi astfel încât ventilatoarele să funcționeze optim și să avem un prognostic corespunzător pentru pacienții îngrijiți în cele 24 de paturi care sunt pregătite ca și Terapie Intensivă la Secția exterioară de la Lețcani, a explicat prof.univ.dr.Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Noi cercetări ar arăta faptul că tratamentele folosite pentru pacienții cu SarsCov2 ar avea efecte adverse. Vorbim despre Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, care ar avea un număr crescut de efecte adverse. În urma a 17 sinteze sistematice și cinci studii clinice randomizate făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu ar fi fost găsite dovezi definitive care să arate că cele doua medicamente ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților.
Mai mult, comitetul de siguranță al studiului a oprit înrolarea de noi pacienți pe brațul de Lopinavir-Ritonavir în contextul absenței beneficiilor și, de asemenea, a oprit terapia cu Lopinavir-Ritonavir la pacienții din studiu după analiza preliminară a datelor, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală și Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Pe de altă parte, infecționiștii spun că persoanele care au urmat aceste tratamente au fost elaborate în urma unui protocol de către Ministerul Sănătății.
Aș vrea să mai subliniez un fapt, că am mai primit doze de Remdesivir, și avem în cantitate suficientă deci aș putea spune că până la ora actuală avem tot ceea ce înseamnă posibile medicamente care există în protocolul fixat la nivelul Ministerului Sănătății pentru a putea trata corect pacienții infectați cu SarsCov2. Aș mai sublinia un fapt și anume acela că, în spațiul public o analiză în ceea ce privește utilizarea hidroxiclorochinei în tratamentul acestor pacienți. Trebuie să vă spun că având expertiză în ceea ce privește o astfel de analiză dintr-o altă arie de patologie cum ar fi utilizarea tratamentului cu interferon hepatita cronică cu virus C trebuie să ne gândim că întotdeauna când facem o astfel de analiză trebuie să avem în contrabalanță rezultatele unor studii, a declarat prof.univ.dr.Carmen Dorobăț.