Salvați din nou de UE. Comisia Europeană cumpără 3.000.000 de doze de Remdesivir tocmai când stocurile erau pe terminate

O veste uriașă, care a provocat, foarte probabil, oftaturi de ușurare medicilor români, a venit joi dimineață de la Comisia Europeană, care a anunțat că a semnat cu compania americană producătoare de Remdesivir, cel mai eficient antiviral – până acum – în tratarea Covid-19. Executivul de la Bruxelles a cumpărat, în numele țărilor membre, al Marii Britanii și a încă 6 state europene, dozele necesare pentru tratarea a 500.000 de pacienți

0
84

O schemă de tratament cu Remdesivir în Covid-19 conține administrarea a 6 doze, ceea ce înseamnă că UE a cumpărat de la companie Gilead (producătorul Remdesivir) 3.000.000 de flacoane.

Vestea vine într-un moment în care pretutindeni – inclusiv în România – stocurile de Remdesivir au început să se epuizeze. Comisia Europeană împarte, teoretic, în mod proporțional dozele de Remdesivir, dar la distribuirea dozelor din primul contract (semnat cu Gilead astă-vară), România a primit mai multe flacoane față de numărul la care ar fi avut dreptul, pentru că aici se înregistrau mai multe cazuri grave decât în alte țări.
Anunțul Comisiei Europene vine într-un moment în care managerii spitalelor avertizau că se apropie criza medicamentelor, iar în depozite mai erau doar 4.000 de doze

Cu toate acestea, medicii au început să avertizeze, în ultimele săptămâni, că se apropie o criză a medicamentelor. Doctorul Beatrice Mahler, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din București, spunea că stocurile de Remdesivir se termină acum în 3-4 zile, comparativ cu un interval de două săptămâni acum o lună-două. Doctorul Emilian Imbri, manager la Institutul “Victor Babeș” București, a avertizat că în scurt timp nu va mai avea cu ce să trateze bolnavii în spital.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a spus miercuri că în depozite mai sunt 4.000 de doze de Remdesivir.

O panică s-a instalat după ce Gilead, compania producătoare, a anunțat că nu va mai vinde Remdesivir către Guvernul american, ci direct către spitale.

Semnarea noului contract de către Uniunea Europeană ar trebui să securizeze tratamentul pentru pacienții în stare gravă și critică măcar până la primăvară. Dozele necesare pentru 500.000 de pacienți din Europa (provenind din țările membre UE + Marea Britanie + candidatele la aderare Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia) înseamnă că va fi Remdesivir pentru 0,1% din întreaga populație (circa 500.000.000 de locuitori).

Anunțul așteptat de guvernele și medicii din întreaga Uniune Europeană a fost făcut joi de Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară: “Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie. Prin achizițiile comune ale UE, dăm posibilitatea țărilor din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19”.

Pentru România, întâmplarea de acum reprezintă un exemplu concret și direct al avantajului de a fi membru al Uniunii Europene. Tratamentul pentru un singur pacient bolnav care necesită Remdesivir este foarte scump – peste 2.300 de dolari. În condițiile în care până acum cererea a depășit cu mult capacitatea de producție a companiei Gilead, prioritate au avut țările și organizațiile cu putere mare. Guvernul SUA cumpărase, inițial, 90% din producția de Remdesivir. Uniunea Europeană a intervenit și a reușit să obțină accesul la medicament și pentru cetățenii săi.

În aceste împrejurări, România singură n-ar fi avut puterea financiară și nici influența necesară pentru a accede la tratament.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments