Segmentul rezidențial și-a revenit rapid. Segmentul de birouri – cel mai afectat. Nivel ridicat de incertitudine cu privire la revenirea la nivelul pre-pandemie.

Piața de investiții este cel mai puțin afectată de criza sanitară, în timp ce segmentul de birouri – cel mai afectat dintre toate sectoarele imobiliare și aflat în plină transformare – mai așteaptă anul acesta încă 40.000 de noi metri pătrați

0
93

Piața de industrial beneficiază de cele mai multe oportunități, iar zona rezidențială rămâne cea mai stabilă.

Piața de investiții din România

În pofida situației unice în care ne aflăm și a impactului puternic asupra economiei, piața românească de investiții a performat mai bine în primele trei trimestre ale acestui an, decât în întregul an 2019. Deși, acest lucru se datorează, în principal, amânării celei mai mari tranzacții anunțată pe piață – achiziția portofoliului de birouri al NEPI de către Afi Europe, în valoare de 307 milioane Euro, inițiată în 2019 – piața pare să nu fie, încă, afectată de criza sanitară.

Conform raportului de piață realizat de Crosspoint Real Estate, cel puțin până la sfârșitul anului, efectele crizei nu se vor reflecta subsțantial pe piața de investiții imobiliare. Volumul total al investițiilor, în primele nouă luni din 2020, a fost de peste 738 milioane Euro – o creștere de 31%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Investitorii s-au concentrat, aproape exclusiv, pe proiecte de birouri (93% din volumul total al investițiilor) și au fost activi, mai ales, pe piața din București (85% din volumul total al investițiilor),

Randamentele investiționale și-au păstrat valorile ridicate din perioada anterioară crizei (7% pentru birouri, 6.75% pentru retail și 8% pentru industrial) și, cel mai probabil, nu vor suferi modificări pe termen scurt și mediu.

Deși clădirile de birouri rămân opțiunea preferată a investitorilor, sectorul trece prin schimbări importante. Există un nivel ridicat de incertitudine cu privire la revenirea acestui segment la nivelul pre-pandemie, având în vedere intenția cât mai multor companii de a alege varianta muncii de acasă pe o perioadă nedeterminată.

Chiar dacă segmentul de retail a fost lovit puternic de criza COVID-19, acesta și-a început revenirea mult mai rapid decât s-a așteptat, iar această capacitate de revenire ar putea să atragă viitori investitori. De asemenea, criza actuală ar putea marca un punct de cotitură pentru produsele rezidențiale, o clasă de active ce nu a fost, încă, luată în considerare de investitori în România.

Piața spațiilor industriale din România

Cu peste 250.000 de spații industriale noi livrate pana în prezent în acest an, se asteaptă ca, până la sfârșitul lui 2020, stocul industrial în România să atingă 5 milioane mp. Pe fondul crizei COVID-19, piața de spații industriale și logistice a înregistrat o creștere importantă, cu un nivel al cererii cu 50% mai ridicat decât în 2019, de 388.000 mp.

Dezvoltarea e-commerce-ului și a industriilor strategice precum producția de echipamente medicale, dar și nevoia tot mai evidentă pentru centre logistice urbane, au contribuit la creșterea cererii de spații industriale. De asemenea, anul acesta s-a înregistrat o cerere ridicată din partea unor companii locale pentru spații mai mici. Cu toate că impactul crizei sanitare asupra sectorului industrial a fost unul pozitiv, ritmul de creștere va avea o ușoară încetinire în perioada următoare, păstrând, însă, un trend ascendent.

Potrivit analizei, situația actuală a creat și noi oportunități pentru piața industrială din Europa Centrală și de Est, unde eventualele investiții în infrastructură ar putea facilita relocarea unor centre de producție din Asia.

0 0 votes
Article Rating


SURSĂprofit.ro
Articolul precedentEXCLUSIV! O parcare publică din centrul Iașului, vândută la mica publicitate de doi privați
Articolul următorKFC – Sphera Franchise Group continuă planurile de dezvoltare
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments