Abuz al EON, în numele unui șmecher care face afaceri de 3 decenii din funcții publice

0
1106

O asociație de proprietari din Bucium acuză compania Delgaz Grid de abuz și încălcare a legii proprietății. Șefii asociației susțin că angajații companiei le-au violat proprietatea, intrând abuziv pe teren, prin demolarea gardului, și s-au apucat de spart betonul din curte pentru o lucrare de branșament  de la un punct de transfomare aflat pe proprietate. Cel pentru care compania se luptă să realizeze branșamentul, chiar cu încălcarea legii, este Sebastian Petercă, fostul șef al ANL. Acesta a reușit în urmă cu mai bine de 20 de ani să transfere un hectar de teren de la Țibana la Bucium, iar acum se pregătește să transforme un cabinet veterinar autorizat, în blocuri neautorizate

Un litigiu mai puțin obișnuit și-a făcut loc de un an de zile, între o asociație de proprietari din Bucium și Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON. Respectiva asociație de proprietari – Plopii fără soț 3,  are amplasat pe terenul proprietate un punct de transformare de la EON. Una dintre problemele ridicate de proprietari este aceea că acest punct de transformare nu este amplasat la marginea proprietății, cum sunt majoritatea, ci în interiorul curții.

Există un contract de superficie, dar acesta se referă strict la suprafețele pe care este amplasat postul traf și cablul subteran, în act fiind precizate clar aceste suprafețe și lucrările aferente. Ei doresc să facă un branșament pentru un teren de lângă, dar fără să ne ceară acordul, invocând acel contract de superficie. Pentru a face această lucrare este nevoie să intre în curtea noastră, îngrădită cu gard și poartă închisă, și să sape pe terenul nostru”, susține Laurian Antoci, reprezentantul asociației.

Violarea proprietății

Potrivit acestuia, abuzurile companiei  au debutat în decembrie 2019, atunci când o echipă de la Delgaz Grid s-a prezentat la terenul deținut de asociație, fără  înștiințare prealabilă, pentru a demara lucrarea de branșare, la rându-i fără nicio autorizație.

Pentru a începe lucrarea, au dat un gard jos și au început să spargă beton ul de pe proprietatea privată, pe o suprafață care nu este inclusă în contractul de superficie. Atunci am reușit să-I opresc.  Au revenit în februarie 2020, cu o autorizație, dar fără să fim înștiințati, deși în autorizație scrie clar că este valabilă doar cu predarea amplasamentului de către proprietari, în speță asociația de proprietari”, a relatat Laurian Antoci.

Amenințări în loc de răspunsuri

În martie 2020, reprezentanții asociației se adresează conducerii companiei cu mai mute sesizări și reclamații, în urma cărora li se răspunde că lucrările sunt perfect acoperite în acte și că “dreptul de superficie este pentru toată suprafața, atât a postului de transformare cât și a traseului rețelei de distribuție a energiei electrice. Există și plan cadastral privind dezmembrarea terenului”. Potrivit lui Antoci, abia acum câteva săptămâni, cel dela Delgaz Grid  au trimis contractul de superficie invocat și autorizația de construcție, dar incomplete, pe motiv că… sunt acte confidențiale.

Deci ei vor sa construiască pe terenul nostru, dar actele pe baza cărora o fac, sunt confidențiale! În discuțiile avute cu domnul director Strugaru i s-a părut normal și nu a văzut nimic ilegal că s-a venit fără autorizație. În plus, am fost amenințat voalat că dacă nu las să se facă lucrarea, o sa trebuiască să suport eu sau asociația diferențele de branșamanet dacă i se dă altă soluție, deși legal contractul de superficie nu îi dă dreptul să facă această lucrare”, a spus Antoci.

 

Terenul în cauză, situat pe Șoseaua Bucium 51, pentru care se dorește cu orice preț efectuarea lucrărilor de branșament la rețeaua cu energie electrică,  are emisă, pe 14 ianuarie 2020, o autorizație în alb, fără nume de proprietar. Practic, la momentul decembrie 2019, contractorul celor de la Delgaz Grid nici nu avea cum să dețină o autorizație de intervenție pe teren în vederea brașamentului.

Autorizația de construire este pentru un cabinet veterinar și parc. Din câte a afirmat proprietarul, în persoana lui Sebastian Petercă (n.r. fostul șef al Agenției  Naționale pentru Locuințe, filiala Iași) la o întâlnire, vrea de fapt să construiască blocuri, ceea ce nu ar fi nimic ilegal, dacă s-ar face legal. De câte ori ați auzit ca Eon(Delgaz grid) să se lupte așa de îndârjit și să amenințe pentru branșarea cuiva?, se întreabă retoric Laurian Antoci.

Sebastian Petercă a fost în anii 90 inspector în cadrul Prefecturii Iași. Din acea perioadă vine și primul dosar penal pentru braconaj.  După anul 2004, Petercă este numit șef al ANL Iași, un om care prin poziția lui a ajuns să fie curtat de administrația Nichita. Ulterior aceste funcții, Petercă rămâne un om apropiat administrației ieșene, dar pe partea de afaceri. Prin intermediul firmei sale, Medos Construct & Consulting SRL, acesta încheie mai multe contracte bănoase cu Primăria, pentru servicii de dirigenție de șantier, cu sprijinul nemijlocit al tăinuitorului Dumitru Tomorug, directorul general al Primăriei Iași.

La începutul anilor 2000, Sebastian Petercă, inspector în Direcția de programe guvernamentale din cadrul Prefecturii Iași la acea vreme, a reușit să obțină transferarea unui hectar de pădure de la Țibana în în mijlocul cartierului rezidențial Bucium. Nu știm dacă terenul pentru care se face branșamentul este același, dar cert este că magiile lui Petercă, un om ancorat de 3 decenii în sistem, continua să își producă efectele.

Delgaz Grid, în calitate de operator de distribuție, este obligată să asigure acces nediscriminatoriu la sistemul de distribuție a energiei electrice pentru orice solicitant, în condițiile stabilite prin legislația în vigoare. În acest caz, compania noastră a obținut în anul 2010 toate documentele necesare, inclusiv drept de superficie și servitute pentru terenurile ocupate de instalațiile ce au fost realizate (post de transformare, cabluri subterane etc.). Dreptul de superficie și servitute se referă atât la accesul la instalații pentru lucrări de revizie, reparații, retehnologizare, remedierea unor avarii etc., cât și la racordarea altor consumatori la instalațiile în cauză. Precizăm că în cadrul discuțiilor purtate cu petentul în nicio situație reprezentanții companiei nu au făcut aprecieri în sensul omiterii unor etape sau al eludării obținerii autorizațiilor/acordurilor legale necesare pentru alimentarea cu energie electrică a noului consumator. Regretăm apariția acestei situații conflictuale, ce nu este în beneficiul nimănui, și depunem toate diligențele pentru clarificarea aspectelor sesizate”, este poziția Delgaz Grid, transmisă către 7 Est de Sorin Munteanu, responsabil de comunicare în cadrul companiei.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments