Atitudinea „greu de cucerit” chiar funcționează?

0
40

Când cunoști pe cineva care îți place, dar te prefaci greu de cucerit la începutul relației, ai șanse mai mari să atragi persoana respectivă? Cercetări recente arată că acest lucru este posibil.

Avem tendința să ne placă oamenii care ne plac și ei pe noi – o trăsătură umană de bază pe care psihologii au numit-o „reciprocitatea atracției”. Acest principiu funcționează bine în general pentru a începe o relație romantică deoarece reduce probabilitatea de respingere. Cu toate acestea, îngreunarea interacțiunii are, de asemenea, consecințele sale. Care este atunci strategia mai bună pentru a găsi un partener?

O persoană ușor de cucerit poate părea mai puțin valoroasă

O echipă de cercetători de la Universitatea din Rochester și de la Centrul Interdisciplinar Herzliya din Israel a examinat efectele atitudinii „greu de cucerit” (playing hard to get), o strategie de relaționare care poate insufla un anumit grad de incertitudine. Într-un nou studiu¹, publicat în Journal of Social and Personal Relationships, oamenii de ștință au arătat că dacă o persoană s-a lăsat greu cucerită a sporit dorința potențialului partener.

Astfel, cercetătorii au descoperit că dacă o persoană este interesată de tine, să îi arăți imediat că și tu ești interesată de ea s-ar putea să nu fie cea mai inteligentă strategie de stabilire a unei relații. Persoanele care sunt prea ușor de atras pot fi percepute ca fiind mai disperate să găsească un partener, afirmă cercetătorii. Acest lucru le face să pară mai puțin valoroase și mai puțin atrăgătoare decât cele care nu răspund așa de repede la manifestarea interesului altora.

Deși atitudinea „greu de cucerit” este o strategie obișnuită folosită pentru atragerea unei perechi, cercetările din trecut nu au fost clare dacă lucrurile chiar funcționează așa sau de ce anume funcționează această strategie, astfel încât noul studiu a căutat să clarifice situația. Este adevărat, unele persoane sunt oricum reticente să folosească această strategie, îngrijorandu-se că în acest mod îi vor îndepărta pe potențialii parteneri.

Cercetări anterioare au arătat că oamenii care percep cu o mai mare certitudine că un potențial partener romantic este și el interesat de ei vor depune mai mult efort pentru a vedea din nou acea persoană. Practic, în acest context, ei evaluează potențialul partener ca fiind mai atrăgător decât li s-ar părea dacă ar fi mai puțin siguri că respectivul chiar este interesat de ei.

Persoanele mai selective, considerate parteneri mai dezirabili

Cu toate acestea, în noul studiu, echipa de cercetători a testat tactica pe parcursul a trei studii interrelaționate, bazate pe faptul că că potențialii parteneri erau greu de cucerit. Fiecare participant înscris în studiu a interacționat cu ceea ce credea că este un alt participant, de sex opus, dar care era în realitate un membru al echipei de cercetare, deci un fals participant.

În continuare, participanții au evaluat măsura în care au simțit că persoanele aveau o atitudine „greu de cucerit”, percepțiile lor despre valoarea persoanei rspective și dorința lor de a se implica în activități erotice cu acea persoană.

În prima analiză, participanții au interacționat fără să știe cu autorii studiului ale căror profiluri online indicau faptul că erau fie greu de cucerit, fie ușor de atras. Cercetătorii au descoperit că participanții care au interacționat cu profilul mai selectiv au valorizat mai mult acele persoane și le-au considerat mai dezirabile ca parteneri, în comparație cu participanții care au interacționat cu persoane din interior mai puțin selective (care păreau mai ușor de atras).

Continuarea aici …

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments