Pe langa frica de a nu transmite virusul la copil, femeile se tem ca daca boala se agraveaza, atunci nu vor mai putea avea grija de nou-nascut, relateaza Ziarul de Iasi.
De la inceputul pandemiei, la Maternitatea „Elena Doamna”, care a fost unitate medicala desemnata sa preia pacientele depistate pozitiv la infectia cu SARS-CoV-2, au fost tratate aproximativ 100 de paciente. Dintre acestea, 39 de paciente au fost gravide care au nascut, fiind 33 de operatii de cezariana si doar sase nasteri naturale, explica sursa citata.
Pe langa aceste cazuri, maternitatea si-a continuat activitatea medicala obisnuita, avand aproximativ 2.000 de internari si 750 de nasteri, aici fiind incluse si cele ale pacientelor COVID.
Primul caz COVID, in martie
Primul caz de pacienta COVID a ajuns in spital la finalul lunii martie, cand unitatea medicala se confrunta cu probleme, angajatii maternitatii protestand atunci in curtea spitalului spunand ca nu au echipamente de protectie impotriva coronavirusului.
Sectorul COVID este amenajat intr-un pavilion avand patru paturi pentru pacientele confirmate pozitiv, o sala de nasteri, doua paturi ATI si alte doua paturi pentru paciente suspecte.
„Noi primim cazurile suspecte sau cele confirmate COVID, indiferent ca suntem sau nu de garda, de aceea avem si sector unde stau persoanele suspecte si cele confirmate. Pentru ca multe paciente nu au semne clinice ale infectiei ne-am facut si sectoare tampon in pavilion dupa ce au fost cateva cazuri care au fost depsitate pozitiv fiind internate in garzi de primire urgente”, afirma Razvan Socolov.
Din punctul de vedere al modului in care virusul afecteaza gravidele, medicii spun ca cele tratate aici nu au facut forme grave, tolerand relativ bine boala. Au fost doar cateva cazuri mai grave cu forme de dispnee, tuse sau cu patologii preexistente, cum ar fi hipertensiunea arteriala.
„Spre exemplu, in ATI am avut doua-trei cazuri, dar gravitatea nu a fost neaparat legata de infectia cu COVID. Din fericire au avut o evolutie buna, nu au fost cazuri pe care sa le transferam in alte spitale”, a completeaza medicul.
Virusul nu se transmite prin placenta
Una dintre fricile cele mai mari ale femeilor care au ajuns in aceasta perioada pentru a naste la Maternitatea „Elena Doamna” a fost sa nu transmita virusul la copil, o alta teama fiind sa nu li se agraveze boala, pentru ca astfel nu ar mai putea sa aiba grija de bebelusul lor. Astfel, sarcinile si nasterile din timpul pandemiei de coronavirus au reprezentat o grea incercare pentru viitoarele mamici.
„Incercam sa le explicam ca virusul nu se transmite prin placenta si ceea ce putem sa facem e sa izolam copilul imediat ce se naste, iar pana acum nu am avut niciun nou-nascut pozitiv. Este destul de stresant si faptul ca nu pot sa isi vada copilul dupa ce au nascut, ci abia cand sunt negative la test”, a precizat medicul iesean.
In acelasi timp, in cele aproape opt luni de pandemie, personalul medical s-a adaptat la noile conditii de lucru, existand o frica mare de a nu se contamina.