Cuvinte de mulțumire din partea personalului medical de la CRTS Iași și din partea pacienților cu COVID-19. Un tânăr a venit săptămâna aceasta pentru a dona a treia oară plasmă necesară recuperării bolnavilor care au forme grave.
Ce oameni minunaţi există pe lume! Cum am putea să le mulţumim ? Cuvintele ne sunt mult prea sărace… După a treia donare de plasmă convalescentă, primind rezultatul la titrul anticorpilor IgG anti SARS Cov2, un rezultat foarte bun, i-am scris un mesaj de mulţumire acestui salvator de vieţi, informându-l de valoarea anticorpilor şi sugerându-i posibilitatea unei noi donări de plasmă, adică încă trei unităţi. Nu a ezitat nici măcar o clipă. Astăzi a revenit, ne-a zâmbit, nouă tuturor, şi a donat…în total 12 unităţi. Stimate domn, revin pentru a vă spune…cuvintele sunt mult prea sărace, au transmis reprezentanții CRTS Iași.
Pentru toţi aceia care doresc să ajute pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, donând plasmă bogată în anticorpi, trebuie să știe că pacienţii vindecaţi care pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2 şi dispariţia riscului de transmitere a bolii prin: bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR și confirmarea vindecării printr-un test RT-PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) – poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării; bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice – poate dona la 14 de zile de la încetarea perioadei de izolare; test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București care atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat – poate dona la 14 de zile de la încetarea perioadei de izolare; test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București; Rezultat pozitiv la o testare cantitativă de anticorpi neutralizanți anti SARS CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv – poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.