Fondurile europene vor depinde de statul de drept

Guvernele şi politicienii care pun în pericol independenţa justiţiei şi care nu respectă valorile europene nu vor mai avea acces la banii europeni. Acordarea fondurilor europene va fi condiţionată de respectarea statului de drept graţie unui instrument negociat şi îmbunătăţit de RENEW Europe, familia europeană din care face parte USR PLUS, condusă de Dacian Cioloş.

0
33

„Guvernele şi politicienii care pun în pericol independenţa justiţiei şi care nu respectă valorile europene nu vor mai avea acces la banii europeni.

Renew Europe, grupul politic pe care îl conduc în Parlamentul European, a obţinut astăzi o victorie remarcabilă: crearea unui mecanism de protecţie a statului de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene. După negocieri grele în care Renew a avut un rol fundamental, Parlamentul European a ajuns la un acord în acest sens cu Consiliul şi Comisia Europeană.

Fondurile din viitorul buget european 2021-2027, dar şi din programul de relansare economică Next Generation EU vor fi legate de respectarea statului de drept şi a valorilor europene.

În acelaşi timp, ne-am asigurat că beneficiarii finali ai fondurilor – întreprinzătorii, agricultorii, organizaţiile neguvernamentale, oamenii cinstiţi care au nevoie de sprijin financiar european – nu vor fi afectaţi şi nu vor deveni victime ale acţiunilor ilegale ale guvernelor şi politicienilor lor.

Respectarea statului de drept şi a valorilor europene, protejarea independenţei justiţiei şi lupta anticorupţie sunt elemente fundamentale ale angajamentului politic al USR PLUS şi al Renew Europe.

Am putut face asta la nivel european. Vom putea cu siguranţă face acelaşi lucru şi în ţară, dacă vom avea încrederea tuturor celor care vor o Românie fără hoţie!”, a declarat Dacian Cioloş.

Noul mecanism este rezultatul negocierilor dure duse de Renew Europe pentru a îmbunătăţi propunerea făcută de preşedinţia germană a Consiliului European:

– În primul rând, domeniul de aplicare a fost extins şi include un articol de sine stătător cu o listă de exemple de posibile încălcări, care include afectarea independenţei sistemului judiciar. Mai mult, statul de drept trebuie înţeles în raport cu toate valorile Uniunii din articolul 2 din Tratatul UE.

– În al doilea rând, mecanismul va fi unul de prevenţie şi poate fi declanşat urmând un calendar considerabil scurtat în comparaţie cu propunerea preşedinţiei germane a Consiliului European, dacă există un risc serios ca încălcarea statului de drept să afecteze bugetul UE. Acest lucru a fost vital pentru Renew, care a obţinut garanţii obligatorii din punct de vedere juridic, asigurându-se că astfel Consiliul nu poate bloca deciziile prin trucuri procedurale şi clarificând rolul şi responsabilitatea Comisiei.

– În al treilea rând, Renew Europe a luptat activ pentru a se asigura că sunt incluse dispoziţii consolidate pentru protecţia beneficiarilor finali, pentru a se asigura că organizaţiile neguvernamentale şi alţi beneficiari finali nu sunt victime ale acţiunilor ilegale ale propriului lor guvern.

– În al patrulea rând, o altă măsură introdusă de Renew Europe este includerea raportului anual al Comisiei Europene privind situaţia statului de drept printre sursele de informaţii pe care Comisia ar trebui să îşi bazeze evaluările dacă există încălcări. Luând în considerare evaluarea anuală a situaţiei statului de drept în toate statele membre, adăugăm în setul de instrumente al Comisiei încă unul pentru a garanta evaluări imparţiale, transparente şi cuprinzătoa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments