Ieșenii, și românii în general, v-au cunoscut cel mai bine din postura de Prim-Ministru al Republicii Moldova, însă cariera dumneavoastră înseamnă mai mult de atât.

Interviu cu Iurie Leancă, propunerea PRO România pentru Senat – Partea 1

0
70

Am intrat in politica românească datorită colaborării mele cu domnul Victor Ponta din perioada în care eram Prim Miniștri, dumnealui are o echipă capabilă și unită. Am reușit să realizăm mai multe proiecte de anvergură cu impact atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova, cum ar fi gazoductul Iași-Ungheni, discuții aplicate despre podul de la Ungheni, apeductul Iași și partea cealaltă a Prutului, ca să vă dau doar câteva exemple.

Țelul nostru este de a scoate România din criza acestei pandemii prin proiectele Venitul Minim de Criză, Sprijinul Economic de Criză și celelalte proiecte anunțate deja, după care vom face tot posibilul pentru a repara decalajul mare al calității vieții și veniturilor românilor față de cele ale cetățenilor din Vestul Europei, dar și decalajul economic în interiorul României dintre regiunile Est-Vest, Moldova românească fiind o zonă puternic defavorizată, ceea ce generează probleme pe termen mediu și lung.

De formațiune sunt diplomat, sau după cum spune diploma mea, Specialist în relații internaționale. Niciodată nu voi uita ceea ce mi-a spus tatăl meu: „Important este să ajungi într-o funcție importantă ca să poți apăra interesele neamului tău” și încă din clasa a 6-a în plină perioadă sovietică comunistă el mi-a spus că voi deveni diplomat.

Am lucrat 15 ani in Ministerul de Externe la ambasada de la Washington , iar după ce au venit comuniștii la putere în Chișinău mi-am dat demisia, fiind Prim adjunct al Ministrului de Externe, cred că am fost singurul care și-a dat demisia.

După alegerile din 2009 am devenit Ministru de Externe până în 2013 și din 2013-2014 Prim Ministru al Republicii Moldova. În acea perioadă am reușit ceea ce părea imposibil în 2009, Republica Moldova fiind atunci într-o stare de izolare internațională în relația cu UE, iar în 2015 când am plecat de la guvernare, cetățenii Republicii Moldova puteau călători fără vize in UE și aveam zonă de liber schimb cu UE, fapt prin care România a devenit cel mai important partener comercial.

 

În online circulă mai multe materiale cu dumneavoastră vorbind diferite limbi. Câte limbi vorbiți, domnule Leancă, și au fost acestea atuuri în întâlnirile dumneavoastră? Vă rugăm să ne povestiți despre experiența internațională alături de înalți oficiali europeni și americani.

Cunoscând 5 limbi străine, acestea au fost un instrument foarte important în realizarea anumitor obiective, în comunicarea și depășirea anumitor handicapuri care intervin atunci când nu poți comunica direct cu un decident foarte important, și ajutându-mă în întâlnirea cu diverși lideri la nivel mondial.

Am avut discuții fructuoase în mai multe întâlniri la Chișinău și Washington cu Președintele SUA, Excelența Sa Joe Biden, pe care îl felicit pentru victorie, și fostul Președinte Obama atunci când era în funcție.

Cu doamna Cancelar Merkel m-am întâlnit de asemenea în repetate rânduri, vorbind în engleză de asemenea.

În relația cu Președintele Franței, domnul Hollande, cu premierul Manuel Valls și câțiva miniștri de la acea dată, faptul că am vorbit în franceză la Palatul Elysee a ajutat enorm să obținem o deschidere din partea țării lor în ridicarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, fiind ultima țară care a făcut acest lucru, dar am depășit reticența prin acest atuu al comunicării directe.

Cu premierul Orban al Ungariei am discutat în maghiară. Paradoxal, faptul că am studiat și maghiara m-a ajutat să cunosc și mai bine istoria noastră, a românilor. Opera politică a lui Eminescu am citit-o la Budapesta în Biblioteca Nașională Szechenyi pentru că la Chișinău și Moscova nu doar că era interzisă, dar riscai să faci închisoare și chiar cunosc câțiva basarabeni care au ajuns acolo pentru că au citit-o.

Cu fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, am dialogat în limba bulgară și ne-a ajutat în mod deosebit cu proiecte pentru dezvoltarea Basarabiei de Sud, unde este concentrată o minoritate bulgărească, de acolo fiind și mama mea care m-a învățat limba.

 

 

 

Notă:

  • Comandat de Pro Romania- Organizația județeana Iasi/ Executat de CNT QUICK MACHINE SRL-portal www.7est.ro
  • CUI mandatar financiar coordonator 11200008
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments