La Iași va fi construit un spital pentru pacienții cu boli cardiovasculare în valoare de 300 de milioane de euro

0
127

Construirea noii unități va aduce o speranță bolnavilor cu patologii cardiace din toată regiunea Moldovei. Vorbim despre bol grave care necesită aparatura și personalul medical specializat în chirurgie cardiovasculară adulți, tratament chirurgical și intervențional al malformațiilor cardiace congenitale la copii și adulți, tratament endovascular al maladiilor aortei (EVAR – EndoVascular Aortic Repair) și stenozei aortice (TAVI – TransAortic Valve Implantation), electrofiziologie și implantare de dispozitive cardiace, tratament intervențional al fibrilației atriale. La sfârșitul acestei săptămâni a fost semnat un acord între patru instituții, eveniment la care a participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară își propune să trateteze toate maladiile cardiovasculare de la naștere și până la ultimul stadiu al bolilor cardiovasculare. În concepția noastră acest spital va permite tuturor categoriilor de pacienți cu patologie cardiovasculară să aibă acces la asistență medicală pornind de la neonatologie și patologie congenitală cardiovasculară intrauterină și până la îngrijirile paleative ale bolilor cardiovasculare. Estimăm să aibă vreo 28 de secții și departamente iar personal medical va avea 1.400 și 1.500 de angajați, a declarat prof.univ.dr.Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. George I.M. Georgescu” din Iași.

Noul spital ar urma să fie construit în comuna Miroslava.

Acum funcționăm cu o singură sală de operații, cu sala hibridă unde efectuăm intervenții chirurgicale în principal de urgență dar și planificate în măsura posibilităților. Chiar acum există o pacientă cu disecție de aortă, colegii mei operează acolo. Zilele trecute am operat un pacient de 32 de ani cu disecție de aortă. A scăzut numărul de intervenții față de perioada pre incendiu cu mai multe de 60%. Practic, noi operăm acum în jur de 40% față de ce făceam înainte, a mai spus prof.univ.dr.Grigore Tinică.

Autoritățile estimează că în câțiva ani spitalul va fi complet funcțional, cu dotări de ultimă generație.

Este un obiectiv important nu doar pentru Iaşi, ci pentru întreaga regiune a Moldovei. Va deservi 5,5 milioane de locuitori. Este o investiţie care sperăm să fie implementată într-un timp cât se poate de scurt. Trebuie să recuperăm din timpul pierdut în competiţia cu alte judeţe. În şedinţa de CJ am votat deja acest proiect. Guvernul sprijină construirea acestui institut la Iaşi, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments