Proiectele Iașului, educația, sprijinirea sistemului medical și a celui economic reprezintă o prioritate pentru Marius Ostaficiuc, candidatul PSD pentru Camera Deputaților. Care sunt prioritățile pentru anul 2021 și care este programul de guvernare a Partidului Social Democrat, le veți afla într-un amplu interviu oferit săptămânalului 7 Est.
– Ce înseamnă „siguranța unui trai mai bun” în viziunea dumneavoastră?
Marius Ostaficiuc: „Sunt aici, în această formulă, două concepte fundamentale pentru orice democrație a prezentului. Mai întâi, e vorba despre „siguranță”, în sensul de stabilitate, predictibilitate, posibilitatea de a-ți proiecta planurile de viață pe termen lung, nu de pe azi pe mâine. „Siguranța” nu se referă doar la o siguranță economică, ci și la o serie de certitudini pe care românii trebuie să le aibă în ceea ce privește educația, sănătatea, cultura, spiritualitatea. Siguranța e o primă condiție pentru drumul spre acea „fericire socială” ce reprezintă idealul oricărei societăți moderne. Atunci când vorbim despre „traiul mai bun” nu vizăm, din nou, capacitatea ieșenilor de a-și umple la refuz un coș de supermarket, ci, mai degrabă, o stare de echilibru care să ghideze cursul vieților noastre. „Siguranța unui trai mai bun” este, așadar, o expresie ce are legătură cu normalitate. Da, din păcate pentru noi, o astfel de formulă ar putea părea de neînțeles locuitorilor unor țări dezvoltate. Suntem, însă, în România, spațiu în care, ne place sau nu să o recunoaștem, două treimi din români tânjesc după …normalitate”.
– Care sunt domeniile de activitate prioritare din punctul dumneavoastră de vedere la momentul de față?
Marius Ostaficiuc: „Viziunea PSD este una definită de importanța întregului. În interiorul întregului, fiecare domeniu își are propria lui importanță, prioritate. Este o viziune integratoare, bazată pe studii socio-economice complexe care evită să mai pună accente pe anumite paliere de dezvoltare în detrimentul altora. Europa ne-a furnizat suficiente modele de succes în care tot ceea ce se știa despre dezvoltarea urbană a fost redefinit. Spre exemplu, nu puține sunt orașele care și-au validat „siguranța unui trai mai bun” prin politici culturale sau prin dezvoltarea unor industrii alternative celor clasice. Dincolo de aceste deziderate generale, realitățile românești ne indică o serie de vulnerabilități ce pretind rezolvări urgente. Periodic, câte o întâmplare tragică ne relevă starea mai mult decât precară a infrastructurii din Sănătate. PSD a procedat metodic. Într-o primă fază a stopat un îngrijorător fenomen de migrație a cadrelor medicale românești, mergând pe principiul că factorul uman este esențial. Într-o a doua fază, ca proiect de țară, focusul urmează să fie pus pe reformarea din temelii – în unele cazuri chiar la propriu – a infrastructurii sanitare. E o temă pe care Guvernul PNL o ignoră sau o tratează la „și altele”. Fiecare secundă de amânare reprezintă un risc în plus la care îi supunem pe români. O altă rană deschisă și etalată dureros în ultima jumătate de an este cea din Educație. În momentul de față, pentru mulți dintre copiii acestei țări educația a devenit un lux. Învățământul este obligatoriu? Ce ironie! Cum să afirmi așa ceva când în atâtea zone din România laptopurile și tablete sunt încă obiecte de domeniul fantasticului. Consolidarea economiei naționale încurajarea și susținerea concretă a agriculturii și a producției de produse autohtone, dezvoltarea unei infrastructuri rutiere care să scoată Moldova din izolare – sunt alte direcții pe care, de aici, din Iași le consider urgențe”.
– În media locală ați declarat în mai multe interviuri că rezultatele la alegerile locale ale Partidului Social Democrat au fost mai slabe din cauza campaniei electorale și a comunicării între membrii organizației care a fost deficitară. Cu ce vine nou această campanie și echipa parlamentară a Partidului Social Democrat Iași?
Marius Ostaficiuc: „Atât PNL, cât și USR nu își doresc altceva decât să ne dezbine. Adversarii noștri politici știu că forța noastră stă în coeziunea internă, în discursul nostru unitar, definit în decenii de practică politică. PSD nu este, însă, străin de democrație. PSD nu este o structură militară, ci un partid politic adaptat filosofiilor politice actuale. Politicienii social-democrați sunt oameni cu personalitate; sunt vocali pentru că au ceva de spus și pentru că vor să se facă auziți. Politica pumnului în gură nu ne caracterizează. Într-adevăr, anumite disensiuni au făcut ca în campania de la locale eforturile să nu fie concentrate pe o singură direcție de acțiune, de unde și impresia unei campanii făcute pe voci diferite. Am depășit, însă, această fază a orgoliilor personale. Suntem o echipă unită, animată de un gând pe care tot mai mulți români îl încearcă: trebuie să salvăm România din mâinile PNL! De asemenea, trebuie să ferim România să pice în sferele de interese subterane ale celei mai ciudate construcții politice de până acum, și aici mă refer la USR, partid ai cărui lideri au pe statele de plată, cum a devoalat recent presa, criminali la propriu. Dacă nici în fața unor asemenea primejdii nu am fi uniți, atunci pesemne că ar trebui să ne lăsăm de politică…”.
– De ce ar trebui alegătorii să vă dea votul lor de încredere? La ce rezultate vă așteptați? Va avea PNL majoritate și la parlamentare?
Marius Ostaficiuc: „PSD a întreprins un amplu proces de reformare, iar românii au înțeles acest proiect. Rezultatele de pe 6 decembrie vor confirma asta. Aventura irațională în care Guvernul PNL a târât România trebuie să se termine. Vremurile pe care le traversăm impun protecție socială, politici în care statul să devină un partener, nu un adversar. Orban și ciracii săi au reușit performanța de a face din statul instituțional un pericol mai mare decât chiar Covid-ul. Să nu-i subestimăm pe români. Au demonstrat în atâtea momente de cotitură că știu să ia deciziile corecte. O vor face și de data aceasta!”.
– Ne apropiem cu pași repezi către sfârșitul acestui an și, de ce nu, putem face un bilanț. Care considerați că sunt prioritățile pentru anul 2021?
Marius Ostaficiuc: „A fost un an catastrofal din toate punctele de vedere. Suntem înglodați în datorie, ne aflăm în incapacitate de a face proiecte pe termen mediu sau lung, ne trăim viețile de pe o zi pe alta. Ludovic Orban și Guvernul pe care, în fum de trabuc, îl conduce au devenit maeștri ai incertitudinii și ambiguităților de tot felul. O ceață densă s-a lăsat peste România și peste deciziile ce nu scot țara la liman, ci o îndepărtează tot mai mult de țărm. Anul 2021 ar trebui să fie unul al salvării în ceasul al doisprezecelea. Pentru aceasta e necesară o schimbare, continuată de efortul susținut de a repara stricăciunile imense pe care le-a făcut PNL. E timpul ca joaca de-a guvernarea a unor copii să înceteze…”.
– Cum a manageriat conducerea PNL pandemia în România? Ce ar trebui schimbat sau îmbunătățit?
Marius Ostaficiuc: „Cuvântul „manageriat” este nepotrivit. Conducerea PNL nu a lăsat impresia vreunui management. Amintiți-vă de haosul din primăvara acestui an, de miile de amenzi date și apoi anulate, de încarcerarea întregii populații într-un prelungit și inutil arest la domiciliu, de dramele personale pe care nenumărați mici și mijlocii întreprinzători le-au trăit. Apoi, venind mai aproape, priviți-i pe copiii acestei țări, sacrificați educațional, cărora dl Ludovic Orban nu le transmite nimic despre ce-i așteaptă. Sau încercați să înțelegeți ceva din directivele contradictorii de care avem parte în fiecare zi. O schimbare majoră ce se impune ține de renunțarea la acea aroganță cu care ne-a obișnuit PNL; o alta are legătură cu transparentizarea procesului decizional; o alta vizează alocare justă, nu discreționară, a fondurilor”.
– Care sunt proiectele pe care le considerați extrem de importante pentru județul Iași?
Marius Ostaficiuc: „Izolarea Moldovei și, implicit, a Iașului mi se pare a fi cea mai urgentă chestiune a prezentului. Este motivul pentru care pe lista mea de priorități Autostrada 8 ocupă poziția întâi. Spitalul Regional, Centura ocolitoare (cu efecte directe în planul reducerii poluării, aspect pe care autoritățile locale încă încearcă să-l ascundă sub preș), identificarea unor parteneri de dialog și acțiune din cadrul Uniunii Europene, din care să rezulte oportunități de dezvoltare economică sunt alte priorități ale programului meu politic. Li se alătură îmbunătățiri ale legislației din sfera urbanismului și administrației publice; îndelungata mea experiență în aceste domenii mi-a oferit o imagine fidelă asupra vulnerabilităților legislative din prezent. În mediul rural, sunt foarte preocupat de inovații de natură informatică; mă refer aici la un amplu proces de rezolvare a ternelor probleme ce țin de calitatea semnalului, dar și la un program pe care îl consider foarte important: „Wi-fi în satul românesc”.