Doi medici specialisti in Terapie Intensiva, Catalin Denciu si Pavel Bors, au fost raniti in incendiul de la spitalul din Piatra Neamt.
Sambata, 14 noiembrie 2020, a avut loc o tragedie in Romania. Un incediu a avut loc la Spitalul Judetean Piatra Neamt, iar 10 persoane si-au pierdut viata.
Catalin Denciu este medicul erou care este ranit grav dupa ce a intrat in flacari in incercarea de a salva alte vieti.
Ioan Catalin Denciu este medicul grav ranit in incendiul de la Spitalul Judetean Piatra Neamt. Cadrul medical incerca sa salveze pacientii internati la ATI. El va fi transferat duminica la Centrul de arsi de la Spitalul Militar din Bruxelles.
Medicul este specializat in Terapie Intensiva si era de garda in momentul in care a izbucnit incendiul. Catalin Denciu a intrat intr-unul dintre cele doua saloane de ATI, care inca nu era cuprins de flacari si i-a scos pe cei opt pacienti care erau internati si intubati.
“Medicul a reusit sa-i scoata pe cei opt pacienti din celalalt salon, inainte ca flacarile sa se extinda si acolo, si apoi a incercat sa-i scoata si pe cei din salonul care ardea deja. Asistenta i-a oferit ajutor. Nu am vorbit cu medicul care a intervenit”, a declarat Lucian Mincu, managerul spitalului judetean.
„Din dorința lui se a salva cât mai multe vieți, s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva. El a scos din salonul alăturat. A încercat să intervină și unde ardea. Asistenta a încercat să îl ajute”, a declarat managerul spitalului, Lucian Micu.
În momentul de față, nu se știe dacă decesele au fost cauzate de incendiu sau de deconectarea de la aparatele de oxigen.
Medicul va fi transferat la Spitalul Floreasca din Capitala, singurul loc liber pe care spitalul il detine in acest moment. Potrivit Realitatea PLUS, premierul Ludovic Orban a declarat ca doctorul va fi transferat in Bucuresti cu o aeronava militara.
„Au ajuns echipajele noastre de terapie intensivă, evaluează starea pacienților. Domnul doctor pacient e preluat de medicul nostru și va fi adus la Iași și apoi transferat aerian la București. Este pacient cu arsură, cu șoc post arsură, are nevoie în continuare de sedare, terapie, de protecția suprafeței arse”, a declarat Diana Cimpoesu, coordonator SMURD Iasi.
Catalin Denciu are 42 de ani si face parte dintr-o familie de doctori. Sotia lui este medic ginecolog si au impreuna doi copii. Mai mult, medicul ar fi fost coleg de facultate cu actualul ministru al Sanatatii.
Medicul Catalin Denciu, transferat in Belgia
Catalin Denciu va fi transferat cu o aeronava militara la Bucuresti, la Spitalul Floreasca, la sectia de mari arsi. Duminica dimineata, medicul va fi transferat cu un avion militar la Centrul de arsi de la Spitalul Militar din Bruxelles.
Alte trei cadre medicale au fost ranite in incendiu, printre care si un al doilea medic specialist ATI, Pavel Bors. Starea lui este mai buna, avand arsuri doar in zona mainilor.
Colegul sau, Pavel Bors, tot medic specialist ATI, „a suferit arsuri doar in zona mainilor si e posibil sa-si fi pierdut un deget din cauza suflului exploziei”, a spus aceeasi sursa medicala.
Alte doua asistente medicale au suferit rani usoare, arsuri de gradul I, si vor fi tratati in cadrul Spitalului Judetean Piatra Neamt.
Zece persoane, bolnavi de COVID-19 intubati la terapie intensiva, si-au pierdut viata in urma incendiului de la Piatra Neamt. Sapte persoane sunt in stare critica.
UPDATE! 12 persoane au MURIT in incendiul de la Piatra Neamt!
UPDATE:
„Avionul militar pus la dispoziţie de MApN a aterizat în Bucureşti cu domnul doctor, care va fi dus la Spitalul Floreasca şi va fi pregătit pentru transferul către Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia. Putem, în cursul acestei dimineţi, după ora 7, să asigurăm transportul, tot cu o aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN a medicului erou. Îi doresc sănătate, să aibă putere şi mă rog să reuşească să treacă de acest moment de cumpănă”, a declarat premierul Ludovic Orban, la încheierea reuniunii celulei de criză de la Ministerul Afacerilor Interne.
El a explicat și de ce autorităţile au optat pentru soluţia de a-l transfera pe medic de la Piatra Neamţ la Iaşi, apoi la Bucureşti, pentru ca ulterior să fie transportat în Belgia:
„În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul şi preluarea pacientului cu elicopterul nu era posibilă. S-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure (…) până la aeroportul din Iaşi, de acolo a fost deplasat până în Bucureşti cu avionul militar însoţit de o echipă SMURD care îi evaluează şi îi monitorizează starea de sănătate. La spitalul Floreasca este o echipă pregătită (…) să-i facă evaluarea, să-l pregătească pentru deplasare. Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte, când vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul în care va fi internat. (…) Nu a fost deloc uşor să obţinem acordul pentru a putea interna pacientul la spitalul militar din Belgia”, a mai spus premierul, citat de Agerpres.