România, amenințată grav de Vladimir Putin. Represaliile promise sunt severe

0
207

Donald Trump a pierdut alegerile prezidențiale, în America. Ca ultimă decizie, importantă, Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul ”Open Sky”. Președintele, în decizie, a invocat încălcările comise de Vladimir Putin și Rusia. Acum, Vladimir Putin amenință cu represalii asupra celorlalte 34 de țări rămase în tratat.

Vladimir Putin contraatacă, după anunțul lui Trump

Ultima decizie a, încă președintelui în funcțiune, Donald Trump, după anunțul retragerilor masive a trupelor din Afganistat și Irak, creează destabilitate în această zonă a lumii.

Analiștii militari, atât cei americani, cât și cei NATO, spun că decizia de a se retrage din acest pact merge împotriva intereselor americane și dăunează relațiilor Americii cu aliații europeni.

Analiștii avertizau că decizia va încuraja Rusia și va lăsa forțele și partenerii americani cu mai puțină protecție și coordonare în regiune.

Decizia, spune Pentagonul, va spori amenințarea cu agresiunea din partea Rusiei. În justificarea deciziei, Trump a susținut că Rusia nu respectă Tratatul ”Open Sky”.

Trump a mai invocat plângeri din partea oficialilor americani care susțineau că Rusia nu permite zboruri peste zone cu exerciții militare.

Punctul fierbinte fiind zonele unde se crede că ar putea fi staționate arme nucleare.

În acest context, Vladimir Putin deja a lansat atacuri împotriva țărilor rămase partenere în Tratatul ”Open Sky”.

Acesta a declarat, recent, că Rusia va viza țările care găzduiesc rachete americane.

„Dacă vor fi dislocate în Europa, va trebui în mod natural să răspundem în consecință. Națiunile europene care ar fi de acord cu asta ar trebui să înțeleagă că și-ar expune teritoriul la amenințarea unor posibile represalii. Acestea sunt lucruri evidente. Nu înțeleg de ce ar trebui să punem Europa într-un pericol atât de grav. Aș dori să repet că nu este alegerea noastră. Nu asta vrem.”, declara Putin.

Tratatul ”Open Sky” permite unui număr de 35 de țări să efectueze supraveghere neînarmată una asupra celeilalte.

Tratatul a reprezentat efortul de a oferi transparență cu privire la acțiunile militare și de a reduce posibilitatea conflictelor.

”Open Sky”, face parte dintr-o rețea largă de acorduri de control al armelor care asigură stabilitatea între țările partnere.

Putin pune ținta și pe România, membră ”Open Sky”

Strategiile și scenariile s-au schimbat, odată cu anunțul făcut de Donald Trump, anunț ce destabilizează întreaga zonă a Europei.

În același timp amenințarea rusească începe să se simtă cât mai vizibil.

Vladimir Putin a declarat că, în cazul în care Statele Unite vor lansa rachete cu rază intermediară în Europa, Moscova va trebui să țintească țările care le găzduiesc.

România face parte din cele 34 de țări rămase, partenere în Tratatul ”Open Sky”, având în vedere dispozitivul de la Deveselu.

Cu alte cuvinte, amenințările făcute de Vladimir Putin vizează direct România.

Declarația președintelui rus, din 24 octombrie, urmează anunțului președintelui american Donald Trump de retrgere din acest tratat.

Pactul de control al armelor nucleare, ”Open Sky”, a fost parafat în perioada ”Războiului Rece”, în 1987, la inițiativa președinților Ronald Regan și Mihail Gorbaciov.

Odată cu semnarea tratatului, oficial ”Războiul Rece”, de peste 40 de ani, între cele două puteri, se încheia, neoficial continuă și astăzi.

0 0 votes
Article Rating


SURSĂplaytech.ro
Articolul precedentAdrian Florin Boca: „Iașul are nevoie și de niște «ambasadori» la nivel central”
Articolul următorCe emisiuni pentru copii erau în comunism. În alb-negru. Video inedite
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments