Spitalul de la Lețcani nu poate funcționa nici acum la capacitate maximă. DSP Iași a găsit opt disfuncționalități ale unității

0
201

Pe fondul unor nereguli găsite de către o echipă de la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, Spitalul de la Lețcani va funcționa cu un număr redus de paturi. Toate aceste disfuncționalități au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și ministrul Sănătății Nelu Tătaru. Evenimentul a fost boicotat de un grup de persoane care au venit să protesteze. A fost nevoie de intervenția mascaților și a jandarmilor pentru a liniști spiritele. Acolo a fost și Maricel Popa care a fost dat afară de firma de pază din curtea unității.

Când ar fi trebuit să îl avem operaționalizat de mai bine de jumătate de an, cei de la DSP au punctat opt deficiențe majore în ceea ce privește funcționarea acestui spital și suntem puși în situația în care, în urma, discuțiilor pe care le-am avut cu doamna profesor Dorobăț, cu domnul ministrul Nelu Tătaru, va veni o echipă de experți de ala București împreună cu cea pe care o avem la Boli Infecțioase, să facă o evaluare a tuturor deficienților de la Spitalul Lețcani și să vedem ce facem să pregătim pentru perioada rece, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Cele opt disfuncționalități sunt legate de stația de oxigen, de canalizare, care nu ar rezista la o temperatură scăzută.

Spitalul Modular de la Lețcani tratează în acest moment 37 de pacienți cu o simptomatologie medie și patru pacienți pe Terapie Intensivă din care unul cu intubație invazivă. La nivel de Spital Modular Lețcani, capacitatea este în acest moment de șase paturi de ATI cu suportul de oxigen suplimentar și încă șase paturi realizabile săptămâna viitoare. Toate acestea în vremea de acum, când avem modificările de vreme atunci trebuie să regândim și acele deficiențe care se regăsesc în acest moment, punctat ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

În perioada următoare o echipă de specialiști în domeniul administrării unităților spitalicești vor evalua Spitalul de la Lețcani pentru a-l face complet funcțional.

Țevile care asigură aprovizionarea cu apă, de exemplu, nu ar rezista la temperaturi sub -7 grade Celsius. Partea de canalizare n ceea ce privește ferirea de îngheț va avea probleme iar aparatele care asigură încălzirea nu vor funcționa la sub -7 grade. Orice spital care se respectă trebuie o soluție de rezervă, o stație cu butelii de oxigen urmând ca în perioada imediat următoare așa cum a și promis proprietarul care este Agenția de Nord Est va amplasa un stocator de oxigen care va fi în măsură să aprovizioneze toate cele 48 de paturi de Terapie Intensivă care sunt pregătite în acest sens, a declarat prof.univ.dr.Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași.

Pe de altă parte, fostul președinte CJ spune că unitatea poate primi un număr mai mare de pacienți pentru că este funcțională.

Sistemul de canalizare și cea de apă este la un centimetru adâncime înainte de a se pune asfaltul s-au pus toate instalații de canalizare, de apă. Acest spital are o instalație proprie de tratarea apei. S-a spus că trebuie patru cisterne pentru a evacua în caz de se umple bazinele respective. E vorba de un consum de patru metri cubi nu 70 cum spun specialiștii liberalilor și trebuie trei patru cisterne pe zi. S-a dovedit că după o funcționare de trei săptămâni sunt în jur de patru metri cubi pe săptămână, a mai spus Maricel Popa.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments