Vladimir Găitan și filmul cenzurat de comuniști. Ce s-a întâmplat: de ce l-au interzis

0
103

Actorul Vladimir Găitan a murit astăzi, 10 noiembrie, după o lungă suferință. Acesta suferea de cancer limfatic. A jucat în numeroase, filme, piese de teatru, dar și telenovele.
Filmul interzis de comuniști în care a jucat Vladimir Găitan

În ”Reconstituirea”, filmul care a provocat, în anul 1970, convocarea unei ședințe restrânse a Secretariatului Partidului Comunist Român, a participat însuși Ceaușescu, Vladimur Găitan a jucat rolul lui Ripu.

Filmul a fost realizat de Lucian Pintilie în anul 1968, și a fost inspirat de nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu și a explorat un caz real, petrecut în 1963, în orașul natal al autorului. Un grup de tineri s-au luat la bătaie la strandul din localitate, iar miliția a răspuns cu o procedură inedită de reeducare. Distribuția acestui film a inclus și alte nume mari ale cinematografiei românești: George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Mihaita si Ileana Popovici.

“Pe milițieni pot să-i critice, ca avem multi proști”

Cu succes de casa și apreciat de critică, filmul lui Lucian Pintilie a fost scos însă de pe ecrane la trei zile dupa lansare, sub acuzația că ar fi subminat autoritatea Miliției. Astfel, în cadrul ședinței restrânse a secretariatului partidului, Nicolae Ceaușescu a făcut o declarație surprinzătare:

„In legatura cu filmul acesta „Reconstituirea“, mie mi se pare ca lucrurile se cam exagereaza. Critica niste militieni. Ei si? In tarile capitaliste politistii sunt criticati in fiecare zi. Ceea ce este negativ, dupa parerea mea, este ca se prezinta tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real si pe urma felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe militieni pot sa-i critice, ca avem multi prosti.”

Cu toate că a fost respins de cenzură, filmul a fost totuși trimis, la sugestia lui Ceaușescu, la festivalurile din vest, acolo unde acesta putea fi apreciat așa cum se cuvine. “Reconstituirea” rămâne, însă, peste ani, un film-reper al cinematografiei românești.

Actorul Vladimir Găitan, în vârstă de 73 de ani, a fost una dintre elitele teatrului românesc. În anul 2002, acesta a primit „Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de Cavaler”, pentru devotamentul și harul artistic.

„Eu am filmat foarte mult, cu mai multe case de producţii, iar acum recent cu echipele … avem câteva case de producţie foarte bune care fac prestaţie pentru străini”, a povestit actorul în urmă cu cinci ani la Digi24. Actorul Vladimir Găitan s-a născut într-un mic orășel de munte din Suceava.

0 0 votes
Article Rating


SURSĂplaytech.ro
Articolul precedentProgramul de dezinfectare a străzilor va continua pe timpul nopții
Articolul următorVIDEO Descinderi în toată țara. Sute de percheziții și descinderi au avut loc într-o singură zi pentru trafic de droguri și persoane, proxenetism, evaziune fiscală
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments