Cu toate acestea, deliciosul preparat are și beneficii și contraindicații pentru cei care suferă de anumite afecțiuni.
Cât de gras este șoriciul?
Șoriciul nu are multă grăsime. Realitatea este că sub stratul de piele care alcătuiește șoriciul se află grăsimea. Șoriciul este proteină pură cu foarte puțină grăsime mai ales dacă este fiert, pârlit sau curățat.
Deoarece este un țesut conjunctiv, persoana care îl consumă are nevoie de un aparat digestiv puternic. Este nevoie de o masticație bună, un pancreas normal și o aciditate mare la stomac pentru a digera șoriciul. În caz contrar, pot apărea dureri de stomac, constipaţie şi senzaţie de vomă.
În mod greșit, șoriciul a fost catalogat până acum ca fiind o proteină de slabă calitate din cauza faptului că nu are același profil de aminoacizi cu proteina musculară, însă este singurul țesut care merită mâncat datorită procentului mare de colagen. Din totalul de 58% proteine, colagenul din șorici este de 28%.
Proteinele musculare au mai multe toxine decât șoriciul. El nu conține enzime, hormoni, contaminanți, peptide bioactive sau factori de creștere. Cu toate acestea, după consumul excesiv de carne din perioada sărbătorilor este nevoie de o detoxifiere.
Beneficiile șoriciului
Dacă este consumat cu măsură, șoriciul poate avea anumite beneficii asupra organismului, chiar dacă este bogat în calorii. Acesta poate fi o sursă de energie și poate ține de foame, deoarece este bogat în proteine și grăsimi. Mai mult de atât, el conține acid oleic, acid pe care îl regăsim și în uleiul de măsline și este benefic pentru sănătatea inimii, potrivit csid.ro.
Persoanele care suferă de diabet îl pot consuma fără griji pentru că are o cantitate redusă de carbohidrați și nu influențează deloc nivelul zahărului din sânge.
Sodiul din șorici este important pentru reglarea absorbției glucozei, pentru funcția cerebrală și previne retenția de apă din organism. Cu toate acestea, le este contraindicat persoanelor cu tensiune arterială mare sau cu colesterol mărit.