Cati romani s-ar vaccina anti-COVID, cati ar refuza si ce motive invoca. Rezultatele ultimului sondaj IRES

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat un nou sondaj pentru a afla cum percep romanii pandemia, in ce masura sunt influentati de ea si cati dintre ei ar fi dispusi sa se vaccineze.

0
57

Mai mult de jumatate dintre romani stiu cel putin o persoana infectata cu noul coronavirus, procent de trei ori mai mare decat in luna iulie. Paradoxal, oamenii nu sunt neaparat mai ingrijorati decat in vara, releva un sondaj IRES. Aporoape 2/3, aproximativ 70% dintre romani spun ca sunt foarte si destul de ingrijorati din cauza situatiei generate de pandemia de COVID – 19. In iulie, 76% dintre romani erau ingrijorati din aceeasi cauza.

Totusi, oamenii au fost ceva mai atenti. In ultimul timp, unul din 10 romani s-a testat din proprie initiativa, aproape de trei ori mai mult decat in urma cu 4 luni. Procentul romanilor care declara ca s-au testat din proprie initiativa pentru COVID – 19 aproape s-a triplat – de la 5% in iulie la 13% in decembrie. 6% spun ca s-a testat la solicitarea autoritatilor, iar 9% la solicitarea angajatorului.

In acelasi timp, 25% dintre romani sunt decisi sa se vaccineze cat mai repede odata ce vaccinul va fi disponibil, insa aproape 4 din 10 sunt inca rezervati in acest sens. Aproape o treime dintre romani spun ca nu s-ar vaccina sub nicio forma.

Femeile si varstnicii isi fac griji mai mari

Mai ingrijorate sunt femeile, dar si varstnicii. In schimb, cei mai putin ingrijorati, un sfert dintre participantii la studiu, sunt in special barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani si persoanele cu varste intre 36 si 50 de ani.

Totodata, 59% dintre romani, cu 10% mai putini decat in iulie, sunt ingrijorati ca s-ar putea infecta, iar 2% au spus ca deja s-au infectat. Potrivit IRES, raportat la totalul populatiei, numarul celor infectati, declarat spontan in sondaj este mult sub numarul de cazuri comunicat oficial (aprox. 388.200 cf. celor declarate in sondaj vs. 612.373 – cifra oficiala de cazuri inregistrata oficial pana la data de 26.12.2020).

Interesant este si faptul ca femeile, persoanele peste 51 de ani si cele care locuiesc in mediul rural sunt mai ingrijorate decat media populatiei. In schimb, barbatii, tinerii si persoanele cu varste de cel mult 50 de ani, cei care locuiesc in orase si care au educatie superioara sunt mai putin ingrijorati cu privire la posibilitatea de se imbolnavi.

Si tot tinerii, persoanele educate si cele care locuiesc in mediul urban sunt categoriile care au cunoscut, in proportii mai ridicate decat altele, persoane bolnave de COVID-19. In schimb, barbatii, varstnicii, cei cu educatie scazuta si cei care traiesc in mediul rural se afla printre cei care spun in proportie mai ridicata ca nu cunosc pe nimeni care sa fi contractat boala.

Pe de alta parte, 78% dintre romani stiu ca in localitatea lor exista sau au existat cazuri de COVID-19. Fata de luna iulie, proventul acestora aproape s-a dublat.

A scazut interesul pentru cifrele pandemiei

Pe de alta parte, numarul romanilor care se informeaza zilnic cu privire la evolutia epidemiei a scazut de la 48%, in iulie, la 41% in decembrie. Un roman din cinci nu urmareste absolut deloc statisticile legate de cazurile de COVID – 19 din Romania.
Dintre cei care vor sa fie in tema, cei mai multi se informeaza din televiziune (79%), iar 19% au spus ca de la radio. Urmeaza canalele online ale autoritatilor (site-uri, social media) (15%), retelele de socializare (16%), mediul online altul decat cel oficial (presa, bloguri, experti etc.) (8%), presa scrisa tiparita (5%).

Continuarea aici …

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments