Ce reguli trebuie să urmeze preoții în perioada Sărbătorilor

Prefectul Municipiul București a organizat, luni, o ședință, la sediul din Piața Presei Libere, la care au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București, în care au fost discutate măsurile pe care trebuie să le respecte preoții în perioada Sărbătorilor, în special cu ocazia unor vizite pastorale. Acestora li s-a transmis să aleagă o singură perioadă în care să viziteze enoriașii și să nu intre în casele lor decât la solicitarea „insistentă” a acestora.

0
93

„Oportunitatea ședinței s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul. În cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureștilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând  solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor.

S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă.

Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale.

În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral.

De asemenea, preoții au primit mai multe recomandări pentru perioada Sărbătorilor.

„Clerici care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

  • se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.
  • opțiunea va fi transmisă  protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.
  • întrucât aceste vizite  sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi  făcute  doar de preotul de parohie/sector pastoral.
  • în desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele  sanitare  impuse de autorități: clericii și cântăreții  vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta  distanța de 1,5 m.
  • nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora.

Rugăciunea de la cumpăna dintre ani  se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Reprezentantul Bisericii Catolice a menționat că,  Sfânta Liturghie solemnă  din Noaptea de Crăciun, se va oficia la ora 20.00.

Conducerea Instituției Prefectului -Municipiului București a precizat că ședința de lucru a avut ca rațiune analiza cadrului necesar pentru ca bucureștenii să aibă șansa de a-și practica religia în cele mai bune condiții. Prefectul i-a asigurat pe reprezentanții bisericilor că, indiferent de cult, Instituția Prefectului nu dorește afectarea în și mai mare măsură a activităților religioase, dorindu-se a se asigura drepturile tuturor credincioșilor, cu respectarea normelor de protecție existente, sănătatea și viața bucureștenilor reprezentând o prioritate comună.

Pentru că Viața și Sănătatea sunt daruri, ne adresăm cetățenilor, apelând la educația și spiritul civic, pledând pentru un comportament care promovează angajamentul social, prevederea și siguranța în acțiunile lor, respingând categoric comportamentele deviante sau violente, care lezează ordinea socială.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments