Cine a fost Sfantul Nicolae, facatorul de minuni. Traditii si obiceiuri de 6 decembrie

0
97

Cine a fost Sfantul Nicolae. Este considerat primul Mos din perioada Sarbatorilor de Iarna, fiind unul dintre cei mai iubiti sfinti ai romanilor. Il sarbatorim duminica, in data de 6 decembrie 2020. Mai este numit si facatorul de minuni. Este patron spiritual al Greciei, dar si a mai multor orase din Vestul Europei.

Nicolae a fost, de fapt, un crestin prigonit si inchis pentru credinta lui. Ideea de daruri in noaptea dintre 5 spre 6 decembrie vine dintr-o poveste frumoasa a trei fete sarmane. Nicolae le-a dat trei pungi cu galbeni, ca sa se poata casatori cu zestre si sa nu cada in pacatul desfraului, scrie stirileprotv.ro.

In urma cu 400 de ani, Mihai Viteazul ar fi adus de la Bari mana dreapta a Sfantului Nicolae. Conform reprezentantilor BOR, a fost un dar oferit de italieni, drept rasplata pentru luptele duse de domnitorul nostru. Numele sfantului praznuit in data de 6 decembrie este sinonim pentru romani cu darnicia si compasiunea.

Sfantul Ierarh Nicolae a fost arhiepiscopul Mirei Lichiei. El s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea. Provenea dintr-o familie de oameni instariti si crestini devotati. A fost crescut in spiritul povetei crestine care cerea sa imparti averea saracilor.

Cine a fost Sfantul Nicolae. Sfantul si-a dat toata mostenirea pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi. El ai este si protectorul copiiilor, al marinarilor, dar si al victimelor judecatilor nedrepte. Este venerat in intreaga lume. A murit in anul 340. In popor se spune ca apare calare pe un cal alb si este paznicul Soarelui.

Traditii si obiceiuri de 6 decembrie

Tot conform traditiilor populare, Sfantul Nicolae mai este si o iscoada a diavolului, stapan al apelor si patronul marinarilor, pe care ii scapa de la inec. De asemenea, el este invocat de soldatii din razboi, pentru a-i apara de necaz. Ajuta orfanii, dar si vaduvele si fetele sarmane care vor sa se casatoreasca.

Cine a fost Sfantul Nicolae. Copii primesc dulciuri in ghetute si sub brad. Cei care nu au fost cuminti primesc o nuielusa. In anumite zone, micutii ii lasa si apa si morcovi pentru calul sau. Joarda sfantului trebuie sa fie una de mar. Daca este pusa in apa si infloreste pana de Craciun, inseamna ca Nicolae a mijlocit pentru iertarea celui care a pus-o.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments