Acordul prevede susținerea lui Florin Cîțu premier, a lui Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților și a Ancăi Dragu, președinte al Senatului.
De asemenea, semnatarii documentului se angajează să nu racoleze parlamentari și să descurajeze nepotismul și clientelismul.
Prezent la ceremonie, Florin Cîțu și-a exprimat speranța să aibă un guvern până la Crăciun, precizând că este nevoie de buget.
„În urma negocierilor semnăm acordul de Coaliție. De asemenea, programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%. Imediat după procedurile de constituire a parlamentului, așteptăm invitația președintelui la consultări. Suntem hotărâți să dăm României un guvern cât mai repede”, a spus Ludovic Orban.
„Ultimele săptămâni au ridicat felul de a face politică în România. Este un spirit care a făcut să avem o muncă foarte serioasă”, a spus și Dan Barna. El a precizat că în programul de guvernare nu se regăsesc câteva obiective ale USR-PLUS, dar și ale celorlalte partide, materializarea acestora urmând să se facă pe căi parlamentare. „Îndrăznesc să spun că este un compromis responsabil”, a mai spus Barna.
„Suntem conștienți că așteptările sunt foarte mari de la noi. Credem că această coaliție poate fi un moment de cotitură pentru România”, a declarat și Dacian Cioloș.
„Când a luat decizia să participe la această coaliție, UDMR a fost conștientă că vom avea o misiune dificilă. Trecem printr-o criză economică și nu știm care vor fi toate consecințele pandemiei și ale crizei economice. România are nevoie de o stabilitate politică”, a spus și Kelemen Hunor.
Textul integral al acordului:
1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce țara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieși întărită atât din pandemie, cât și din dificultățile economice care decurg din aceasta.
2. Perioada de tranziție post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor societății în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriașă pentru a crește calitatea serviciilor publice și a vieții tuturor cetățenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiție socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acțiune care dă substanță și direcție proiectului nostru de inovare, dezvoltare și modernizare a statului.
3. Înțelegem că prezența scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democrația noastră. Vom acționa pentru a confirma încrederea cetățenilor care ne-au votat și pentru a câștiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viața oamenilor. Vom fi transparenți, ne vom consulta cu organizațiile societății civile, patronale, profesionale și sindicale și vom acționa pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarității, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetățeni.