Colecția de imagini „Iași dintotdeauna – trei veacuri și jumătate de istorie urbană”, pe care o puteți vedea pe site-ul http://www.iasidintotdeauna.ro/, face parte dintr-un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul de finanțare a societății civile în anul 2020.
Site-ul prezintă galerii de imagini ale Iașului devenit Capitală a României în timpul Primului Război Mondial, urmate de imagini din perioada interbelică și imagini din noile cartiere ale orașului apărute după 1945. Acestea au fost obținute cu sprijinul a numeroase instituții depozitare de patrimoniu documentar și a colecționarilor, a transmis Primăria Municipiului Iași.
Sunt puțin cunoscute imaginile medievale ale Iașului, deci inițiativa colectării pe suport electronic a acestora, alături de cele mai vechi planuri urbane ale orașului, pot răspunde interesului istoricilor, dar și pasionaților de istorie. Acestea vor fi puse la dispoziția celor interesați, nu numai prin intermediul site-ului, ci și prin două apariții editoriale în cadrul aceluiași proiect: „Orașul Iași în imagini vechi (secolele XVII-XIX) – Gravuri, stampe, litografii, picturi ” a istoricului dr.Sorin Iftimi și „Planurile orașului Iași în arhive străine 1739- 1833”semnată de istoricii dr.Laurențiu Rădvan și dr. Mihai Anatolii Ciobanu.
Am împărțit „istoria urbană în imagini” a Iașiului în trei perioade: prima Iași – Dintotdeauna – pleacă de la primele imagini ale capitalei Moldovei – secolul al XVII-lea – surprinse de călători în gravuri, litografii, tablouri, până la începutul secolului al XX-lea, a doua galerie de imagini surprinde importanța orașului în timpul Primului Război Mondial când el devine pentru doi ani Capitala de Război a României, ultima galerie este dedicată perioadei interbelice, erei comuniste și perioadei contemporane. Am inclus zonele centrale, cunoscute și vizitate dar și noile cartiere, zonele industriale în măsura în care am putut colecta aceste mărturii.
Considerăm că acest site este numai un început pentru ceea ce ar putea fi o istorie digitală a orașului accesibilă locuitorilor săi și turiștilor deopotrivă, a transmis Asociația Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret.