Împrumut de 250 de milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgență Iași

0
293

Guvernul României se va împrumuta la Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea realizării Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. Memorandumul pentru aprobarea acestui împrumut, care are o valoare de 250 milioane de euro, a fost aprobat în ședința Guvernului de joi, 17 decembrie. Anunțul a fost făcut și de primarul Mihai Chirica.
Este un împrumut care va asigura partea de finanțare aferentă statului român în cadrul proiectului SRU Iași. În acest moment avem tot ce este necesar pentru ca proiectul să devină realitate: există terenul, studiul de fezabilitate este aprobat de Comisia Europeană, memorandumul de împrumut de la Banca Europeană de Investiții a fost aprobat, licitația pentru proiectarea obiectivului este în desfășurare, deci lucrurile au intrat 100% pe canalul finalizării acestui proiect. De acum depinde doar de noi, de partea română, să lansăm cât mai repede și licitația de lucrări și să ne apucăm de treabă. Din partea Primăriei am desemnat o echipă de experți care asistă Ministerul Sănătății în vederea implementării acestui proiect. Între timp s-a constituit și o echipă de consultanță din partea BEI, care va veni la Iași în luna ianuarie pentru a lua legătura cu Primăria, Consiliul Județean și celelalte autorități care dau avize în acest caz. Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca proiectul să devină realitate, a declarat Mihai Chirica.
Costul SRU Iași (inclusiv taxele și impozitele aferente) se ridică la aproximativ 500,35 milioane de euro, costul net fiind estimat la aproximativ 420,9 milioane de euro. Se estimează că proiectul va fi realizat în aproximativ șapte ani. Împrumutul contractat de la BEI pentru susținerea SRU Iași reprezintă circa 59,4% din costul net al proiectului. Diferența de circa 170,9 milioane de euro din costul total net, la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, va fi asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar. Unitatea va avea 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru unitatea de primiri urgențe și 40 de paturi pentru internarea de zi. În acelaşi loc se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu și 19 săli de operaţii. Unitatea medicală va deservi populația din întreaga regiune a Moldovei. Clădirea viitorului spital va avea două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, un corp orizontal în care vor fi structuri de investigaţii, diagnostic și tratament, precum şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţilor sanitare, cea cu paturi.
Fonduri europene nerambursabile
Construcția celor trei spitale regionale demarate de Ministerul Sănătății (respectiv spitalele regionale de urgență Iași, Cluj și Craiova) urmează a fi susținută din fonduri europene nerambursabile atât în cadrul exercițiului financiar actual, cât și din exercițiul viitor 2021 – 2027. Potrivit discuțiilor prealabile dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene, alocarea financiară din viitorul Program Operațional Sănătate (POS) 2021 – 2027 pentru cele trei spitale regionale este estimată la 500 milioane de euro, în condițiile în care costul acestor investiții se ridică la aproximativ 1,64 miliarde de euro, iar suma solicitată de Ministerul Sănătății în acest sens în cadrul POS este de aproximativ 700 milioane de euro. Ca urmare, efortul financiar necesar a fi asigurat de la bugetul de stat este substanţial, respectiv de peste 250 milioane de euro pentru fiecare spital, ceea ce a condus la necesitatea identificării unor surse de finanțare pentru acoperirea totală sau parțială a acestei contribuții.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments