Monstruos! Profanare de morminte în cimitirul din Valea Lupului, cu complicitatea autorităților

Barbarism de Ev Mediu, vid de autoritate și anarhie într-o localitate din Iași! În cimitirul Valea Lupului, profanarea de morminte este o practică curentă, primatele cu buletin de zona metropolitană, călcând la propriu pe morminte pentru a asigura spații largi pentru rudele lor decedate. Oameni fără Dumnezeu s-au apucat să construiască cavouri peste alte locuri de veci. În anii trecuți, în același cimitir au fost smulse pietre funerare cu caii, crucile de lemn s-au smuls din pământ pentru foc , iar o parcelă a eroilor dintr-unul din cele două războaie mondiale a dispărut peste noapte. Parohia și Primăria au închis ochii în mod complice

0
636

Unor scelerați cu chipuri umane, nu le mai ajunge lumea de apoi, încercând să o facă încăpătoare, în mod material, încă din această viață. O parcelă a eroilor căzuți într-unul din cele două războaie mondiale a dispărut peste noapte, făcând loc unor morminte civile. Oameni fără Dumnezeu și autorități religioase și laice mizerabile, fără conștiința și suflet, au făcut una dintre cele mai ticăloase sacrilegii umane în cimitirul din Valea Lupului. Familia unui copil și a unei femei decedate în urma cu 20 de ani s-a pomenit peste noapte că o parte din mormânt este acoperit de un cavou făcut în aceasta vară de familia Bârsan. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns că au făcut sacrilegiul de a se întinde cu lucrarea peste un alt mormânt, familia Bârsan a distrus tot gardul viu de pe mormintele alăturate și a aruncat pământul scos din groapa în care și-au îngropat ruda, peste celelalte morminte

Pietre funerare smulse noaptea cu caii

Unor nemernici, cum sunt cei din familia Bârsan din localitatea ieșeană Valea Lupului, nu le mai ajunge nici pământul de la groapă. Dorința de a epata, de a se lauda cu cavouri cât mai mari, a dat naștere în cimitirul comunei ieșene unui barbarism demn de o comunitate fără de Dumnezeu. Dacă în trecut se smulgeau pietre funerare cu caii, la adăpostul nopții, sau se furau crucile de lemn pentru foc, acum se apelează la o altă practică a profanărilor de morminte. În vara acestui an, familia Bârsan și-a îngropat senioara de vârstă a familiei. Probabil în moștenirea lăsată de către aceasta s-a strecurat cu limbă de moarte și o ultimă dorință să-i se facă un cavou. Altfel nu se explică cum după două decenii în care de defuncții Bârsan au odihnit în gropi înconjurate de un grilaj metalic, brusc după ultimul deces s-a ridicat un mausoleu de neam prost peste locurile de veci ale familiei și peste ale vecinilor

Am ajuns să ne păzim morții de niște tâmpiți care, oricum, vor putrezi acolo, mânca-i-ar ciorile morți! De-a lungul timpului, fiecare a făcut cum i-a dus capul în acest cimitir. Care din morți nu au mai avut rude în viață și mormintele era pârloagă, au fost îngrămădiți de cei care au făcut cavouri, de zici că au fost îngropați într-o râlă. Sunt multe locuri de veci cu o lățime de până la 90 de centimetri. Asta nu-i mâna ucigă-l toaca sau a prostului fără credință?! Alții și-au construit cavouri chiar pe aleea cimitirului. Nimeni nu i-a întrebat vreodată de sănătate”, ne-a spus localnicul Vasile Dumitriu.

Faptele unor scelerați

În cursul acestui an, în cimitirul situat în comuna Valea Lupului, familia Bârsan a efectuat o lucrare pentru edificarea unui monument funerar pentru răposata Zavestita Bârsan.

În urma lucrărilor efectuate de firma contactată, cel mai probabil firma agreată de parohia din localitate, respectiv SC AZ Granit SRL, monumentul funerar a fost construit peste o parte din locul de veci al răposatei David Maria.

În urma lucrării de construire a cavoului familiei Bârsan, tufele de flori și gardul viu, respectiv tufele de tuia care împrejmuiau locurile de veci ale defunctei mele mame  David Maria și a nepotului ei, au fost distruse, scoase din pământ și aruncate cel mai probabil, iar pământul rezultat în urma săpăturilor la cavoul familiei Bârsan, a fost aruncat de-a valma peste mormintele copilului si mamei mele. Mormintele arată ca și cum ar fi arat cineva peste ele. Astfel, prin aceste acțiuni de un barbarism greu calificabil, nu numai că mi s-a adus atingere memoriei copilului și mamei mele, ci s-a încălcat în cel mai flagrant mod un drept inalienabil, de folosință netulburată a unui loc de veci dintr-un cimitir public. Nu sunt interesat atât pentru tragerea la răspundere a vinovaților, cât pentru aducerea la stadiul inițial a locurilor de veci în care sunt înhumați membrii familiei mele”, a declarat Iulian Stoica, unul dintre  cei care au semnalat monstruozitățile din cimitirul ieșean.

Legea e facultativă la Valea Lupului

Conform reglementărilor în vigoare, orice construcție funerară are nevoie de avizul autorității care are în patrimoniu acel cimitir în care urmează să se edifice un cavou. Prin acel aviz se urmărește respectarea caracterului și dimensiunii construcției funerare, astfel încât să nu fie aduse atingeri celorlalte locuri de veci vecine și, totodată, cu obligativitatea respectării distanței de 60 cm de la hotarul unui loc de veci la altul. Ori, în acest caz, conducerea Primăriei Valea Lupului susține că nu a emis niciodată un astfel de aviz pentru edificarea vreunui loc de veci, cu toate că, în calitate de proprietar și administrator direct avea obligația să facă acest lucru.

Nu cred că a fost nevoie vreodată de avize de construire în cimitir. Locurile de veci sunt repartizate de parohie și fiecare își amenajează cum vrea, din câte știu, dar o să verific”, a spus primarul comunei Valea Lupului, Liviu Dulgheru, semn ca administrația încă se mănâncă cu lingura mică de lemn.

Nici nu este de mirare să existe astfel de abateri crase de la lege, în condițiile în care această comună a fost condusă samavolnic și după ureche de doi Hopa Mitică – Dumitru Popa, condamnat pentru fapte de corupție și Dumitru Mihăiluc, unul dintre cei mai ștersi foști lideri de sindicat pe care i-a avut mișcările muncitorești din Iași.

Culpă comună

Legea nescrisa a respectului fata de cei trecuți în lumea celor drepți nu există la Valea Lupului, cum de altfel nu există, de ani buni, nici autoritate religioasă sau laică care să corijeze aceste acte de barbarism.

Am contactat conducerea Parohiei Valea Lupului care precizează că nu a autorizat o astfel de lucrare și nici nu ar avea dreptul să emită astfel de autorizații întrucât cimitirul este în proprietatea Consiliului Local. Nici despre firma menționată în sesizare conducerea parohiei nu are știință, neexistând nici un contact cu aceasta. Cu atât mai mult, parohia nu a fost și nu poate fi de acord a se aduce atingere vreunui mormânt învecinat, fapt extrem de regretabil și pentru care poartă întreaga responsabilitate inițiatorii și autorii acestei fapte!”, a declarat preot Constantin Strurzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Potrivit legii, constituie act de profanare orice alterare, stricare, degradare, distrugere a mormântului. În acest caz există o vădită culpă comună, atât din partea proprietarului/administratorului cimitirului, a beneficiarului cavoului, respectiv familia Bârsan, cât și a constructorului acelui cavou. Acest lucru urmează să fie limpezit de Poliție, instituție către care a fost înaintată o plângere penală pentru distrugere și profanare de morminte.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments