Se instituie carantina pentru satul Aroneanu și se încheie pentru zona Ciurea

0
83

În urma analizelor realizate de membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași pe baza evaluărilor epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și a avizului emis de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), s-a decis că nu se impune prelungirea carantinei parțiale din comuna Ciurea – sat Ciurea și Lunca Cetățuii (zona Zanea).

Astfel, carantina parțială care a fost aplicată pentru 14 zile începând cu 29 noiembrie 2020, apoi prelungită cu încă 7 zile din data de 13 decembrie 2020, se va încheia sâmbătă, 19 decembrie 2020 la ora 24.00. În comuna Ciurea, la momentul instituirii carantinei incidența cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 era de 8,28 cazuri la 1000 de locuitori, iar astăzi este de 5,57 la mia de locuitori.

De asemenea, pe baza evaluărilor epidemiologice efectuate de DSP Iași și în urma avizului emis de INSP, CJSU Iași a hotărât instituirea carantinei în satul Aroneanu pentru 14 zile începând cu duminică, 20 decembrie 2020, ora 0.00. Satul Aroneanu înregistrează o rata de infectare de 10,27 la 1000 de locuitori. Carantina se instituie doar în satul Aroneanu din Comuna Aroneanu (nu va fi carantină în satele Șorogari, Rediu Aldei și Dorobanț), a transmis Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Restricțiile care vor intra în vigoare sunt următoarele: se interzice organizarea oricăror tipuri de evenimente în spații deschise sau închise, publice sau private; Restaurantele și cafenelele (inclusiv terasele) se vor închide; Operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își vor suspenda activitatea; Structurile de primire turistică (pensiuni, hoteluri) vor fi închise; Nu se pot organiza spectacole, concerte. Slujbele religioase pentru cununie, botez sau înmormântare se vor face cu maximum 16 persoane.

Accesul persoanelor în biserici pentru rugăciune individuală se va face respectând măsurile sanitare și distanța de 2m. Slujbele religioase în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5m între persoane. Purtarea măștii de protecție, acoperind gura și nasul, este obligatorie în spațiile deschise și închise pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Deplasarea în afara locuinței și în afara perimetrului supus carantinei va putea fi făcută doar pentru motive justificate precum: scop profesional, asistență medicală, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și a copiilor, achiziționarea unor produse, deplasarea pentru activități agricole sau comercializarea produselor agroalimentare (prezentarea unui act doveditor), participarea la activități religioase.

Deplasarile se vor face în baza unei adeverințe de la angajator sau a legitimației de serviciu, respectiv în baza declarației pe propria răspundere (https://is.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/49/2020/11/Declaratie-proprie-raspundere.pdf)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments