Miezul disputei este prezența armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, contrar dorinței autorităților din această țară. Trupele Kremlinului, amplasate în Transnistria, sunt considerate de către Chișinău și Uniunea Europeană ca fiind de ocupație.
Vladimir Jirinovski: “Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla“
Rușii refuză să plece susținând că ei sunt acolo ca să asigure pacea.
Deși parte din teritoriul Moldovei, Transnistria este, de fapt, o enclavă rusească, fiind controlată și susținută, atât militar, cât și economic, de regimul Putin. Zona e folosită de ruși pentru a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău (din Tiraspol se poate ajunge în capitala Moldovei în doar o oră cu mașina, șoseaua dintre cele două orașe măsurând 75 de kilometri), dar și pe Ucraina. Transnistria este un centru important de spionaj și influență rusească, dar și un focar de instabilitate de unde se face contrabandă cu armament și droguri sub tutela Moscovei.
La fel ca și în celelalte zone unde au ajuns, rușii refuză să plece invocând binele pe care trebuie să-l facă localnicilor chiar și cu forța, când aceștia nu înțeleg beneficiile ocupației.
După ce Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-și retragă trupele pentru a fi înlocuite de unele real neutre, sub mandat OSCE, Jirinovski a reacționat: “Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm – nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom prinde pe toţi!“.
Cu câteva zile în urmă, și ministrul de Externe al lui Putin, Serghei Lavrov, reacționase asemănător, catalogând afirmațiile Maiei Sandu ca fiind “iresponsabile”.
Deputatul naționalist Jirinovski – în fapt, doar o unealtă a regimului Putin, care vrea să creeze astfel senzația de pluralism în Rusia – invocă o presupusă amenințare la adresa locuitorilor rusofoni din Transnistria, pe care țara sa se simte obligată să-i apere: „Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (n.r. – în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo. Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna (n.r. – localitate din Transnistria) era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc. Depozitul va rămâne acolo pentru destinaţia sa de bazăׅ“.
„Menținerea păcii“, pretextul cu care Moscova ocupă militar statele ex-sovietice și le menține pe orbita Kremlinului