Femeile însărcinate au dreptul la concediu de maternitate, care este diferit de concediul de creștere a copilului. Iată care sunt condițiile ce trebuie respectate și cum se acordă.
Salariatele care urmează să nască pot intra în concediu de maternitate și vor primi o indemnizație lunară de la bugetul de stat, ce se stabilește în funcție de stagiul de cotizare și de veniturile obținute.
Cum se acordă concediul de maternitate
Potrivit legislației, concediul de maternitate are o durată fixă de 126 de zile, care se împarte între concediul pentru sarcină și concediul de lăuzie. Mai precis, femeile au câte 63 de zile de concediu înainte și după ce nasc.
La cererea mamei se poate face și o redistribuire a zilelor între cele două perioade, însă e obligatoriu ca perioada de lăuzie să fie de măcar 42 de zile calendaristice.
Există câteva condiții pe care viitoarele mame trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de concediul de maternitate. Iată care sunt acestea:
- să aibă domiciliul sau reședința în România;
- să dețină un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea);
- să fi cotizat cel puţin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații (contribuția aceasta o datorează angajatorii pentru fiecare contract de muncă, lunar, iar femeile care nu sunt salariate, dar obțin venituri ca persoane fizice autorizate, își pot plăti această contribuție voluntar, prin contract de asigurare);
Legislația prevede ca și femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asigurat să aibă dreptul la acest concediu de maternitate, însă aceasta trebuie să dovedească prin acte faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei.
Câți bani primesc femeile aflate în concediu de maternitate
Valoarea brută a indemnizației pe care femeile o primesc în perioada concediului de maternitate reprezintă 85% din media veniturilor sale din ultimele șase luni.
OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizațiilor (…) se determina că medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția pentru concedii și indemnizații”.
Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-a achitat contribuatia la concedii și indemnizații, acesta fiind achitat de către angajator.
Femeile însărcinate care lucrează ca persoane fizice autorizate trebuie să-și facă asigurarea aceasta voluntar, plătind contribuția aferentă (care este diferită de cea de asigurări de sănătate).
Totodată, femeile însărcinate trebuie să știe că angajatorii nu au voie să le concedieze atunci când se află în concediu de maternitate.