Cetățenii sunt invitați să participe cu idei la un plan de îmbunătățire a calității aerului din municipiul Iași

0
80

Primăria Municipiului Iași, cu sediul în B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt nr.11, județul Iași titular al „Planului integrat de calitate a aerului pentru Municipiul Iași pentru indicatorii dioxid azot, oxizi de azot (NO2/NOx) și particule în suspensie PM10” anunță publicul asupra inițierii procesului de elaborare a consultării Planului integrat de calitate a aerului pentru Municipiul Iași pentru indicatorii dioxid azot, oxizi de azot (NO2/NOx) și particule în suspensie PM10. Publicul are dreptul de a participa la procesul de luare a deciziilor privind planul menționat.

Propunerea de plan poate fi consultată la sediul Primăriei Municipiului Iași, Serviciul Promovare și Monitorizare Calitate Mediu și la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Iași, Calea Chișinăului nr.43, în zilele de Luni-Vineri, între orele 8.30-16.00, precum și la următoarea adresă de internet: www.primaria-iasi.ro.

Informații privind propunerea de plan pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Iași, Serviciul Promovare și Monitorizare Calitate Mediu în zilele de Luni-Vineri, între orele 8.30-16.00, precum și la următoarea adresă de e-mail: [email protected].

Particulele în suspensie sau PM10 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Principalele surse sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. De asemenea, traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane. Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător care irită ochii și căile respiratorii. El poate proveni de la sistemele de încălzire a populației care nu utilizează gaz metan, centralele termoelectrice, procesele industriale (siderurgie, rafinărie, producerea acidului sulfuric), industria celulozei și hârtiei și, în măsură mai mică, emisiile provenite de la motoarele diesel.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments