Ciocoii din pădurile Iașului! Pădurari cu ferme ilicite pe terenurile statului, focare de corupție și pericol public pentru siguranța ieșenilor

În umbra activităților silvice, o parte dintre pădurarii statului au ajuns să dobândească averi ilicite impresionante. Ca în orice sector bugetar cu hibe, o cotă din profitul rezultat la negru este împărțit pe cale ierarhică, și chiar cu șefi de administrații publice și polițiști. Toată lumea este mulțumită, iar corupția se rostogolește ca un bulgăre de zăpadă care nu se topește decât atunci când intră sub șenilele unor instituții de control. Se întâmplă foarte rar, drept pentru care pădurarii au ajuns să dețină ferme la negru care sunt susținute să se dezvolte din tăieri ilegale de păduri și angajați exploatați la negru. Alți pădurari inconștienți au ajuns să își crească animale la liber, chiar pe drumurile publice din județ, fapt ce a cauzat mai multe accidente rutiere, semn că, într-adevăr, corupția poate să ucidă. Pentru toate aceste fapte, nu există niciun vinovat tras la răspundere.

0
2358

Pădurile statului au ajuns pe mâinile unor grupuri de interese fără scrupule , care aruncă toate resursele pentru înavuțirea proprie din exploatarea ilegală a aurului verde. La nivelul ocoalelor silvice din județul Iași există un procent însemnat de pădurari care desfășoară alte activități, în interes propriu, folosindu. se de logistica și de terenurile statului, făcând trocuri cu lemne contra zile de muncă la fermele constituite ad-hoc pe lângă cantoane, sau apelând la alte forme speculative de profit ilicit prin prisma posturilor deținute în cadrul Romsilva Iasi.

De exemplu, Costel Poiană, pădurarul de la Schitu Duca, deține câteva sute de capete de ovine pe care le exploatează folosindu-se de beneficiile funcției deținute în cadrul Romsilva Iași.

Stâna pe care pădurarul și-a amenajat-o ilicit, parte pe terenul primăriei, parte pe fondul forestier, numără câteva sute de ovine. Cantonul silvic a fost transformat în dormitor pentru oierii care sunt exploatați și bătuți cu biciul de către Poiană. Oamenii din comună susțin că vinde masă lemnoasă în fiecare săptămână, cât ar reveni cota lui de lemne pe un an. De aici și banii pentru achiziția animalelor, construirea unei vile cu 10 camere la intrarea în Tătăruși, apartamente și ate bunuri. Mai mult, se pare că acest angajat al Romsilva se ocupă și cu falsuri în declarații, odată ce la la Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură are înregistrate vreo 80 de oi, pentru a primi subvenţii, dar în realitate el are doar jumătate.

În anul 2013, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Suceava (ITRSV) au dovedit faptul că sute de hectare de pădure de pe raza comunei Schitu Duca, aflate în jurisdicția Ocolului Silvic Ciurea ți în paza pădurarului Costel Poiană, au fost defrișate ilegal cu concursul angajatului Romsilva. Pentru a demonstra eficiența instituțiilor statului, acest hoț este în continuare pe post și epatează  în continuare cu averea sa care crește de la an la an.

Conform prevederilor contractului colectiv de muncă în vigoare, pentru satisfacerea nevoilor proprii ale personalului silvic de teren, se acordă acestuia, de către unitate, spre folosință agricolă, în limita suprafețelor existente, cu respectarea prevederilor amenajamentelor silvice cu privire la categoria de folosință, terenuri din fondul forestier, ce vor fi cultivate și întreținute în mod corespunzător, potrivit scopului pentru care au fost acordate. De acest drept beneficiază, cu prioritate, personalul silvic de teren care locuiește efectiv în sediul de canton sau district. De asemenea, pentru întreținerea animalelor domestic (cai de serviciu) pot fi puse la dispoziția personalului silvic alte suprafețe ce pot fi cultivate cu furaje”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Romsilva Iași.

Un astfel de răspuns al șefului Romsilva Iași,  redă ori o necunoaștere crasă a unei realități din teren, ori este o tentativă prostească de a arunca praf în ochii celor interesați de o confirmare oficială a unei evidențe.

“Caii de serviciu” au murit demult ca dotare , aceștia fiind înlocuiți în cantoanele și ocoalele silvice cu mașini  4×4, iar fâșiile de terenuri agricole de subzistență sunt adevărate Dallas-uri.

Ferma de la cantonul din Slobozia, pericol public pentru șoferi

Pădurarul de la cantonul din pădurea care se întinde între Slobozia și Domnita are la rându-i o micro fermă, iar animalele sunt lăsate slobode prin pădure, fapt din cauza căruia au fost înregistrate mai multe accidente rutiere soldate cu pagube materiale și traume ale pasagerilor acelor autoturisme care au intrat în coliziune cu animalele care au țâșnit noaptea din pădure pe partea carosabilă.

“ Veneam spre Iași cu copiii și soacra pe care trebuia să o duc la spital. Deși aveam o urgență, afară se întunecase și conduceam prudent prin pădurea întunecată de la Slobozia. Imediat după ce am trecut de canton, aproape de ieșirea din pădure, o arătare neagră a țâșnit din frunzarul dinspre canton, alergând ca săgeata către pădure. O fracțiune de secundă am crezut că este un mistreț. Am pus frână, și timp de câteva secunde mașina a răsunat în mod groaznic de zgomotul impactului cu arătarea, iar mașina s-a umplut de fum. Nu mai știam dacă arătarea e sub mașină sau în urma impactului am aruncat-o peste mașină. Când am reușit să redresez mașina, copii erau speriați din cale afară. După ce i-am calmat cât de cât,  am coborât să văd natura stricăciunilor și arătarea care s-a dovedit a fi un porc negru, nicidecum un mistreț. Niște tineri care treceau cu căruța pe acolo mi-au spus că e un porc de-al pădurarului, și că acesta îi lasă slobozi în pădure ”, a relatat ieșeanul Vasile Bolohan.

Potrivit reglementărilor DSVSA, este interzisă creșterea de animale în zone libere, în ideea de a preveni transmiterea bolilor de la mistreți la porcii domestici.

Complicitate sau incompetență?

Directorul Romsilva Iași ridică și în acest caz din umeri și ne indică un ordin de ministru de anul trecut pe care ar fi trebuit să-l pună în opera, dar nu a existat interes, ci doar o continuă ignoranță.

Noi am comunicat subunităților, Ordinul 4978 din 14.04.2020, prin care conducerile ocoalelor silvice au fost atenționate să ia măsuri de limitare a accesului animalelor domestice în fondul forestier național și de aplicare a sancțiunilor disciplinare asupra personalului silvic, în cazul în care situația o impune. Unitatea noastră nu are cunoștințe despre aceste fapte petrecute în cantonul de la Slobozia, iar în cazul în care aveți dovezi, vă sugerez să vă adresați organului abilitat al statului”, este sugestia directorului Romsilva, care nu numai că se dezice de faptele subordonaților, dar nici nu-și dă interesul de corectare a stării de corupție și anarhie care domnește în propria ogradă.

Deși este dovedit  faptul că în statul de funcții al Romsilva Iași există  angajați care pun în pericol atât patrimoniul statului cât și viețile oamenilor, iar practica creșterii animalelor pe lângă cantoane nu este o îndeletnicire de subzistență, ci o afacere care le aduce subordonaților lui Doncean profituri ilicite considerabile, la nivelul conducerii Romsilva Iași nu există nicio preocupare pentru sistarea acestor furturi și stări de fapt care coexistă de ani de zile cu acordul tacit și  complicitatea Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Forestieră și Romsilva.

5 4 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments