Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu a dat peste 1 milion de lei amenzi în 2020. Cele mai multe au fost pentru poluare industrială și deținere de deșeuri periculoase

0
74

Chiar dacă structura de la Comisariatului Iași al Gărzii Naționale de Mediu are în componența sa doar 15 angajați, în anul 2020 au fost efectuate peste 1.100 de controale în județ. Garda Naţională de Mediu are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului. Comisariatul Județean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu este la nivel teritorial o structură de inspecție şi control în domeniul protecției mediului, fără personalitate juridică. Mai exact, în anul 2020 au fost efectuate 760 controale în domeniul controlului poluării industriale, 350 controale în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate.

Amenzi pentru nerespectarea legii

La nivelul județului Iași au fost aplicate un număr de 211 sancțiuni contravenționale principale, 26 de sancțiuni contravenționale complementare. Valoarea sancțiunilor este de 1.363.000 lei. Au fost efectuate un număr de 15 de sesizări penale.

Neconformitățile sancționate s-au referit la: lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligaţiilor privind protecţia atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate etc. Sesizarea organelor de cercetare penală s-a realizat pentru următoarele fapte: ardere mirişti şi stuf în arii naturale protejate, poluarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, depozitare, transport si eliminare ilegală de deşeuri, inclusiv deşeuri periculoase, utilizarea unor substanțe periculoase fără respectarea actelor normative, fals material, fals intelectual şi uz de fals în documente, extragere roci utile fără permis sau licență, au transmis reprezentanții Comisariatului Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu.

Alte activități desfăşurate, în număr de 636 au constat în: accesul publicului la informații, participări la procese civile şi penale, întocmire de sinteze-raportări, participarea la procedura de reglementare ( formularea de puncte de vedere conform Legii 292/2018, participarea la dezbateri publice, grupuri de lucru), participarea la şedințe ale CJSU Iaşi, întocmire documente solicitate de alte autorități: IPJ Iaşi, IJJ Iaşi, Instituția Prefectului, DSVSA, ANF, ANPC, Curtea de Conturi etc., arhivarea documentelor create, înlocuire referent, întocmire evidențe primare întreținere sediu şi parc auto, întocmire evidențe primare pentru resurse umane.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments