Stația din Oancea – Tătărași măsoară poluarea industrială specifică pentru indicatorii PM0, dioxid de azot și dioxid de sulf. Conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași în care a fost disponibil cel puţin 1 indice specific conform Ordinului MMAP nr. 1818/2020, în ziua de 26.01.2021 indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la Bun la Rău. Particulele în suspensie sau PM10 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Principalele surse sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. De asemenea, traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.
Posibile cauze care cumulat au condus la valori crescute la indicatorul NO2 măsurat automat în stația IS-3 se datorează emisiilor provenite din procesele de ardere cumulate cu emisiile din trafic, cat si altor surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților. Măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei prin metoda de referinţă gravimetrică, au transmis reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași.
Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător care irită ochii și căile respiratorii. El poate proveni de la sistemele de încălzire a populației care nu utilizează gaz metan, centralele termoelectrice, procesele industriale (siderurgie, rafinărie, producerea acidului sulfuric), industria celulozei și hârtiei și, în măsură mai mică, emisiile provenite de la motoarele diesel.
Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului in județul Iași se pot consulta accesand linkul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer. Datele de calitate a aerului obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real accesand site-ul www.calitateaer.ro unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.
Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.
Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.Expunerea la acest poluant produce vătămarea serioasă a vegetației prin albirea sau moartea țesuturilor plantelor, reducerea ritmului de creștere a acestora. Expunerea la oxizii de azot poate provoca boli pulmonare animalelor, care seamănă cu emfizemul pulmonal, iar expunerea la dioxidul de azot poate reduce imunitatea animalelor provocând boli precum pneumonia şi gripă.Oxizii de azot contribuie la formarea ploilor acide şi favorizează acumularea nitraților la nivelul solului care pot provoca alterarea echilibrului ecologic ambiental, se arată în studiile clinice.
Abonează-te
Conectează-te la 7est aici
Nu esti autentificat pe 7est sau facebook, nu poti comenta !
0 Comments
cele mai vechi