DEZASTRU ECOLOGIC! Giganți ai naturii, tăiați pentru grătarele cu vânat ale ștabilor din silvicultura ieșeană, și habitate naturale mutate în curtea penalului Alexe

La Iași sunt sacrificate în mod barbar exponate unice de monumente ale naturii, pentru bunăstarea și hatârurile hoților din sistem. Se taie ultimele parcele cu păduri seculare și arbori monumentali din jurul Iașului, pentru ca Romsilva și fostul ministru penal Costel Alexe, actualmente președintele C J Iași, refuză să le protejeze. Doar 1% din pădurile ariilor protejate Bârnova - Repedea sunt ferite de drujbă. Unul dintre cei mai monumentali arbori din Iași a fost tăiat cu premeditare de către pădurarii din subordinea Direcției Silvice Iași, și folosit la grătarele cu vânat cu care acești bugetari penali se îmbuibă periodic. “Sequoia de la Poieni”, un stejar secular cu un diametru impresionant, unic în istoria Iașului, a fost tăiat în proximitatea cabanei Poieni a Direcției Silvice Iași. Din siturile naturale ale Iașului au fost furate până și pietre de râu și transportate la vila penalului Costel Alexe. Toate aceste furturi și distrugeri vor fi pietre de moară la gâtul acestor hoți.

0
1829

Societatea civilă ieșeană și organizațiile de mediu sunt îngrozite de lipsa de discernământ cu care acționează infractorii plătiți să protejeze mediul, printre care Costel Alexe, președinte al CJ Iași și fost ministru al Mediului, Gabriel Doncean, șeful Direcției Silvice Iași și șefi de ocole silvice. Recent, pe raza comunei Schitu Duca, în localitatea Poieni, a fost tăiat cel mai impresionant arbore secular din Iași, pentru a fi folosit ca lemn pentru grătarele drujbarilor din silvicultură, demonstrând încă o data modul în care Direcția Silvică Iași înțelege să își facă treaba.

Trebuie să recunoaștem, suntem derutați de discrepanța dintre comunicarea oficială și ce ni se semnalează din teren!  De ceva timp colaborăm cu APM Iași, Academia Română, ICAS și ocolele silvice pentru identificarea și protejarea arborilor monumentali. Am văzut deschidere din partea autorităților, dar lucrurile nu sunt chiar roz. În ultima vreme ne sunt semnalate din ce în ce mai multe cioate care au aparținut unor arbori aproape sigur monumentali. Dar nimic nu ne-a pregătit pentru ce am vazut zilele acestea la Poieni”, ne-au declarat activiștii de mediu de la Asociația Codrii Iașilor.

Direcția Silvică Iași curate Iașul arborii monument

Pe toate site-urile “Natura 2000” există obligativitatea păstrării de arbori de biodiversitate sau arbori de habitat la hectar. Măsura este recomandată de planurile de management ale siturilor. Conform legislației naționale, în pădurile din situri “Natura  2000” se pot face intervenții silvice, dar cu obligativitatea păstrării de habitate și specii de interes European.

Știind că ICAS (Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură) realizează un catalog național al arborilor monumentali și a cerut Direcțiilor Silvice Romsilva din țară să le comunice dacă au astfel de arbori pe fondul forestier gestionat, am întrebat și Direcția Silvică Iași ce măsuri s-au luat pentru identificarea acestor arbori ca răspuns la adresa ICAS, și care este lista acestor arbori. Direcția Silvică nu ne-a comunicat răspunsul pe care l-au dat ICAS (bănuim că de fapt sunt una din direcțiile care nu au răspuns deloc), dar a spus că a transmis la ocoale și ne-a arătat o listă probabil obținută de la ICAS, după părerea noastră extrem de subțire, a arborilor monumentali identificați până acum în zecile de mii de hectare ale fondului forestier Iași. Direcția Silvică Iași ne-a transmis o listă scurtă cu arbori identificați tot de noi, alte instituții ale statului par ca vor să protejeze acești arbori, pentru societate și biodiversitate ei sunt neprețuiți, iar în pădure sunt găsite cioate și trunchiuri monumentale”, susțin membrii ONG-ului ieșean.

Ultimul codru secular al Iașului, atacat de interesele unor infractori

Propunerea activiștilor de mediu din Iași, este ca Direcția Silvică Iași să își ia un angajament ferm, public, că astfel de arbori NU vor mai fi tăiați. Dacă nu pot fi identificați proactiv, ei trebuiesc identificați măcar în cadrul procesului de marcare în vederea elaborării actelor de punere în valoare (APV-uri) iar personalul trebuie instruit în acest sens, și societatea civilă notificată.

Grupul civic “Salvați Codrii seculari ai Iașiului!” a mers mai departe în demersurile sale de salvare a pădurilor din jurul Iașului și a înaintat o scrisoare deschisă către ministrul Mediului Tánczos Barna, către presedintele CJ Iași, Costel Alexe, si directorul Romsilava Iași, Gabriel Doncean, prin care se solicit introducerea în protecție strictă a minim 50% din pădurile sit-ului Pădurea Bârnova – Repedea, prioritizând vecinătatea orașului și parcelele cu păduri bătrâne și păstrarea arborilor seculari, remarcabili, pe picior inclusiv în parcelele în care se exploatează, și atunci când se usucă, pentru rolul în conservarea habitatelor.

Acest demers vine ca un SOS, după ce, din vechii codrii ai Iașiului a mai rămas doar Pădurea Bârnova – Repedea, care este defrișată în mod barbar. Pădurea este zonă protejată Natura 2000 cu o deosebită valoare știintifică și peisagistică, care adăpostește peste 116 specii de păsări rare, vulnerabile sau periclitate și, în același timp, este o barieră naturală care protejează unul dintre cele mai poluate orașe ale României.

În Pădurea Bârnova – Repedea se găsesc încă mulți stejari seculari, care cad însă și ei pradă drujbelor. Refacerea pădurii la cum este acum va dura sute de ani, nici copiii copiilor noștri nu o vor vedea așa cum o avem noi acum dacă distrugerea continua”, susțin activiștii de mediu.

Piese din habitate natural, mutate în curtea lui Alexe

Un alt caz revoltător ne demonstrează faptul că Direcția Silvică Iași înțelege să să „gospodărească” fondul forestier într-un sit Natura 2000 de importanță comunitară, mai mult latifundiar decât ca un administrator al unui bun public al statului român.  În urmă cu puțin timp, Direcția Silvică a mutat piatră din zone de habitat sălbatic, în curțile direcției și chiar la penalul Costel Alexe în curte.

Bolovanii imenși de piatră au fost scoși cu TAF-ul din zona albiei superioare a râului Dobrovăț, de pe suprafața sit-ului Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea, în primăvara anului trecut.

Această acțiune a fost filmată, iar a doua zi după ce a fost surprinsă, am fost informați că bolovanii dispăruseră deja. Câteva săptămâni mai târziu, o parte din bolovani, care puteau fi habitat prețios pentru microfaună și insecte, ar fi fost găsiți așezați decorativ în curtea Cabanei Poieni, o locație de protocol de-a Direcției Silvice preferată de Gabriel Donceanu. Am făcut adrese către atât la Apele Române, cât și la Garda de Mediu cu filmarea respectivă. Apele Române au dat un răspuns, pe care noi îl apreciem ca fiind hilar, contrazicând evidența și spunând că piatra este piatră dură (specialiști ne-au spus că este calcar oolitic gresos, rocă moale) și a fost adusă și lăsată acolo pe malul râului și lângă forestier. Contrazice deasemeni și răspunsul Gărzii de Mediu, care a mers la Ocolul Silvic implicat unde i s-a spus că piatra a fost îndepărtată pentru că deranja în exploatarea lemnului pe versantul opus (?!?) și nu a părăsit sit-ul”, susțin activiștii de mediu.

Doncean, pădurile Iașului nu sunt ale lui tac-tu!

În timp ce activiștii de mediu erau intoxicați cu minciuni oficiale, curtea lui Costel Alexe era amenajată cu pietre dure din apele curgătoare de la Dobrăvăț.

Deseori, în răspunsurile lor, în special când ne comunică că nu avem voie în pădure fără acceptul lor scris, șefii Direcției Silvice Iași  folosesc metafora „ne intrați în gospodărie fără să bateți la ușă”. Credem că formularea arată o denaturată înțelegerea a rolului propriu astfel cum este reglementat prin lege, iar utilizarea după bunul plac al pietrelor pare să confirme. Ca administratori ai fondului forestier public, nu sunt proprietari ai bunului administrat, ”gospodăria” nu este a lor. Proprietar este statul român. Iar statul român nu se poate disocia de poporul român, de societatea civilă. Mai mult, Pădurea Bârnova-Repedea este un sit Natura 2000 de importanță comunitară. Deci pentru comunitatea locală. Comunitatea locală este reprezentată de ieșenii care au nevoie de natură, de trasee amenajate, nu de o mâna de oameni din conducerea unor instituții și apropiații lor care se pare că vor să-și decoreze curtea cu piatră din râu. Așa că îi invităm respectuos să-și reconsidere poziția față de societate. Se va ajunge la normalitate, fie că le place sau nu. Ține de ei dacă pe parcurs va suferi pădurea și, în special, reputația profesiei de silvicultor, care, acum, din cauza unei mâini de oameni închiși și cu legături suspicioase, își atrage oprobiul societății. Societatea are nevoie de silvicultori și va continua să aibă. Dar NU de silvicultori care par a se comporta ca niște mici baroni locali”, este mesajul transmis de activiștii de mediu, către o clică ticăloasă de interese, care subjugă de câțiva ani habitatele natural ale Iașului.

Ca o concluzie amară, corb la corb nu-ți scoate ochii și o mână murdară pe alta se spală. Așa cum Apele Române Iași sunt conduse de cumătrul lui Costel Alexe, tot așa și Direcția Silvică Iași este se află într-o țesătură de interese și subsumare către același baron penal, atât timp cât la conducerea instituției se va afla Gabriel Doncean, un apropiat de-al lui Costel Alexe, care l-a și numit în funcție.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments