O nouă modă în administrația ieșeană! Simpli cetățeni, investiți cu dreptul de a iniția proiecte de dezvoltare a Iașului

Pentru prima data în istoria Iașului, cetățenii vor putea participa activ la modul de cheltuire a banului public. Față de clasicele dezbateri și consultări publice, de astă dată, proiectele de dezvoltare ale orașului și a Zonei Metropolitane vor putea fi inițiate chiar de contribuabili. Bugetarea participativă va fi implementată prima oară în municipiul Iași și în comunele Ciurea și Bârnova

0
183

La nivelul câtorva comune din jurul Iașului au început deja  discuții referitoare la implementarea procesului de bugetare participativă.

Dacă locuiești în comuna Ciurea și plătești taxe, atunci e timpul ca tu să decizi ce proiecte să se implementeze în comunitatea ta. Bugetarea participativă oferă oamenilor posibilitatea de a decide cum se cheltuie o parte din bugetul comunei Ciurea, implicând-i în procesul decizional. Acest proces este unul diferit, pentru că practic, oricine poate decide cum se cheltuie banii din taxele și impozitele pe care le plătesc, în loc să-i lăsăm pe aleșii locali să hotărască cum se cheltuie acești bani’, este mesajul consilierului local, Radu Neneștean, unul dintre inițiatori.

Primele alocări bugetare

Acest model are tendința de a fi copiat și implementat și în alte comune din Zona Metropolitană, dar și în municipiul Iași.  Primarul Mihai Chirica a făcut un prim pas în acest sens și va propune Consiliului Local ca în bugetul Municipiului Iași pe anul 2021 să fie alocată o suma de 10 milioane de lei pentru susținerea unui program local de bugetare participativă.

Prin acest program vor fi realizate în special proiecte de cartier, care pot fi realizate într-un termen relativ scurt și care rezolvă relativ rapid unele probleme punctuale, dar de interes pentru cetățeni, de exemplu montarea de mobilier urban, amenajarea de spații verzi, amenajarea de locuri de parcare de reședință și locuri de parcare pentru biciclete, reabilitarea unor căi de acces auto și pietonale, unele proiecte care vizează siguranță publică (instalarea unor camere de luat vederi) etc. Desigur, rezolvarea acestor probleme punctuale nu va afecta derularea proiectelor de investiții majore, în special a celor susținute cu fonduri europene, care rămân prioritare. Fac apel la membrii Consiliului Local să susțină această inițiativă, să găsim împreună cea mai eficientă și transparentă modalitate de consultare a ieșenilor și de selecție a proiectelor și, mai ales, să nu politizăm în niciun fel demersul. Pentru a fi cu adevărat democratic, acest program de bugetare participativă trebuie să fie, în fond, un exercițiu de colaborare între Primăria Municipiului Iași, întreg Consiliul Local și comunitatea ieșeană în scopul susținerii unor proiecte concrete, iar nu o inițiativă a unui partid sau altul”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Ce propuneri se pot încadra în bugetarea participativă

Bugetarea participativă este un proces derulat pentru prima oară la nivel national de Primăria Cluj-Napoca, prin care s-a dorit ca ideile și inițiativele comunității să se manifeste şi se transforme în realitate. Bugetarea participativă este un proces deschis, incluziv și transparent prin care membrii comunității se implică direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local. Conceptul este un proces similar, care urmărește îmbunatățirea calității vieții din comunitate, prin încurajarea cetățenilor să se implice în definirea priorităților și a obiectivelor de investiții din bugetul local.

Propunerile venite din partea cetățenilor trebuie să corespundă unui obiectiv de interes general; să fie sau să poată fi asimilate unei investiții aflate în aria de competenţă a Primăriei și care vizează un spațiu public; să nu intre în aria altor programe ale Primăriei; să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalității aflate în derulare; să nu aibă un caracter comercial sau publicitar; să nu aibă un caracter politic sau etnic; să nu genereze cheltuieli de funcționare importante (întreținere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare; să fie clar delimitate spațial şi să nu fie prea vagi și să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments