Primarul Mihai Chirica și primarii a patru dintre cele celelalte șase municipii din Regiunea Nord – Est reunite în cadrul Asociației „Moldova se dezvoltă”, anume Cosmin – Ionuț Andrei, primarul Municipiului Botoșani, Andrei Carabelea, primarul Municipiului Piatra Neamț, Leonard Achiriloaei, primarul Municipiului Roman, și Mihăiță Negură, primarul Municipiului Câmpulung Moldovenesc, au avut astăzi, 22 ianuarie, la Palatul Roznovanu (sediul administrativ al Primăriei Municipiului Iași), o nouă întâlnire de lucru.
Scopul principal al discuțiilor a fost acela al relansării activității Asociației „Moldova se dezvoltă”, activitate afectată atât de restricțiile generate de pandemia de COVID-19, cât și de alegerile locale și parlamentare de anul trecut. În context, întrucât o parte dintre primari sunt la primul mandat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, s-a convenit ca fiecare consiliu local în cauză să adopte hotărâri privind desemnarea noilor reprezentanți ai municipiilor în Asociație.
Asociația «Moldova se dezvoltă» nu se dorește a fi o structură paralelă sau concurentă pentru Asociația Municipiilor din România, nici pentru alte structuri asociative, ci o entitate care să coaguleze toate energiile din Regiunea Nord – Est și din Moldova, într-un spirit unitar și coerent și în beneficiul celor aproape un milion de cetățeni care locuiesc în municipiile pe care le reprezentăm. Sunt încrezător că activitatea Asociației va fi reluată în cele mai bune condiții, că rezultatele vor deveni vizibile și le doresc succes celorlalți primari, unii aflați la început de mandat, și sunt sigur că vom colabora excelent!, a declarat primarul Mihai Chirica.
Primarii au convenit asupra susținerii comune a unui pachet de proiecte de investiții cu impact regional în domeniul infrastructurii (precum autostrăzile A7 și A8 și șoselele ocolitoare ale municipiilor), sănătății (precum Spitalul Regional de Urgență de la Iași), dar și educației și cercetării (inclusiv cu cooptarea celorlalte municipii în două proiecte cu finanțare europeană ale Municipiului Iași, anume Institutul de Cercetare Avansată a Creierului și Centrul Regional de Cercetare pentru Inteligență Artificială), susținere importantă în contextul elaborării bugetului de stat pe anul 2021 și mecanismelor de finanțare prin exercițiul financiar european 2021 – 2027 și prin Planul de Redresare și Reziliență.
Pe lângă cultivarea avantajelor proprii, primarii au convenit și asupra elaborării unei strategii comune de promovare turistică, care să includă organizarea unor circuite la nivel regional, dar și peste Prut, către obiective turistice din Republica Moldova. Proiectul Asociației de Management al Destinației Turistice Iași a fost oferit, ca exemplu de bună practică, și celorlalte municipii. Un subiect important abordat astăzi a vizat elaborarea unei strategii comune a Asociației care să susțină demersurile de integrare a Republici Moldova în comunitatea europeană, inclusiv prin extinderea colaborării municipiilor din Asociație cu localități de peste Prut.