Ce scene de coșmar s-au petrecut în largul Mării Negre
Scenele de coșmar din largul Mării Negre au avut loc după ce o navă de transport marfă s-a scufundat în largul coastei Turciei, conform autorităților din această țară. Inițial, s-a crezut că este vorba despre un cargou rusesc, dar ulterior s-a constatat că, de fapt, vasul, numit “Arvin”, avea arborat pavilionul arhipelagului Palau din Pacific. Acesta naviga din Georgia spre Bulgaria.
“Echipajul număra 13 membri. În acest moment, cinci persoane au fost salvate, iar două trupuri neînsuflețite au fost recuperate”, a declarat guvernatorul provinciei Bartin din Turcia, care a fost citat de agenţia oficială de presă Anadolu.
Cum s-a produs tragedia din largul Mării Negre
Conform autorităților turce, echipajul navei este ucrainean, iar tragedia ar fi avut loc din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În locul tragediei sunt rafale de vânt puternice și ninsori ce reduc vizibilitatea.
Ministerul Apărării din Turcia a transmis că a fost mobilizată o fregată pentru a participa la misiunea de salvare, la locul tragediei. Intervenţia nu este deloc ușoară, însă. Acțiunile echipajelor de salvare sunt îngreunate din cauza condițiilor meteo.
Tragedii în Marea Neagră
Aceasta nu este prima tragedie de acest fel ce a avut loc în largul Mării Negre. În urmă cu doi ani, în ianuarie 2019, au murit șase marinari. Nava de marfă cu pavilion panamez pe care se aflau s-a scufundat, tot în largul coastei Turciei.
De asemenea, în anul 2017, în largul Mării Negre, în dreptul coastei Turciei, a fost distrusă o navă rusă de spionaj. Aceasta s-a lovit de un cargobot încărcat cu berbecuți. Din fericire, însă, în acest caz, nu s-au înregistrat decese. Toți membrii echipajului au fost salvați.
Ce comoară se ascunde în Marea Neagră
Pentru Turcia, Marea Neagră este locul în care se ascunde o adevărată comoară. În luna august a anului trecut, această țară a anunțat că a descoperit un câmp în adâncuri ce ar conţine nu mai puțin de 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Totuși, în realitate, conform Bloomberg, depozitele de gaze ar fi mult mai mari.
Președintele Recep Tayyip Erdogan n-a stat pe gânduri. A declarat imediat că Turcia are intenția de a folosi aceste resurse încă din anul 2023. Guvernul turc a anunțat că va cumpăra echipamentele de care este nevoie pentru intervenția în Marea Neagră. Și România a anunțat lucrări la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD. Mai multe detalii, AICI!
Arheologii, în delir după o descoperire în Marea Neagră
De asemenea, anul trecut, arheologii au fost în delir după ce au făcut o descoperire în Marea Neagră. Aceștia au găsit vase din sticlă foarte rare. În urma unor cercetări în zona golfului Chengene Skele, lângă Capul Chiroza, toatele părțile de vase au fost expuse la Muzeul Etnografic din Burgas.
Potrivit experților, tezaurul din sticlă din Marea Neagră s-a aflat la bordul unei nave ce a lovit un recif, după care s-a scufundat lângă Capul Chiroza. Cele mai multe pahare de vin ar fi fost făcute în secolul al XVII-lea, în Italia.