Underground Iași sau istoria redescoperită a orașului

0
431

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, împreună cu partenerul Fornleifastofnun Islands (Institutul de Arheologie din Islanda), cu sediul în Reykjavik, derulează proiectul „Underground Iași – Istorii redescoperite”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apel „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”. Proiectul „Underground Iași – Istorii redescoperite” facilitează o nouă perspectivă asupra istoriei orașului, din lumina săpăturilor arheologice, deoarece valorifică rezultatele cercetărilor arheologice, atât preventive cât și de salvare, efectuate în zone aflate în aproprierea centrului istoric al orașului Iași, corelate cu informații documentare ale epocii. Orașul contemporan, indiferent de vechimea sa, se dezvoltă conform ritmului propriu al comunității actuale.
Necesitățile de modernizare și de construcție trebuie, într-un astfel de context istoric, să țină seama de realități ce au caracterizat epoci anterioare, pentru a nu perima iremediabil moștenirea culturală transmisă de înaintași.

Cercetări arheologice întreprinse în zone situate la periferia curților medievale au permis descoperirea unor artefacte care reîntregesc imaginea pe care o avem astăzi despre Iașul secolului al XVII-lea și prezintă fațete anterior necunoscute din trecutul urbei ieșene. Documentele vremii nu furnizează întotdeauna suficiente informații despre utilizarea spațiului, despre trama stradală, despre profesiile și meșteșugurile timpului, despre viața cotidiană, despre elite și marginali. Din acest motiv, descoperiri arheologice mai noi sau mai vechi, ocazionate de modernizarea inerentă a orașului, completează imaginile parțiale pe care le putem contura în zilele noastre în baza unor date deja cunoscute, au transmis reprezentanții Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Cultura materială descoperită pe cale arheologică este singura care ne poate ajuta să înțelegem și să reconstituim în scop de comunicare către public aspectele enumerate mai sus. În acest sens, artefactele descoperite trebuie laborios restaurate și conservate, pentru a fi integrate într-o paradigmă mai largă, aceea expozițională. Proiectul valorifică obiecte descoperite în săpături arheologice în diferite zone relative centrale ale orașului, efectuate în momente diferite ale ultimei jumătăți de secol. Aceste obiecte fac astăzi parte din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și vor fi corelate, în cadrul proiectului, cu informații provenite din documentarea de specialitate, totul pornind de la necesitatea de a ancora muzeul în realitatea contemporană prin integrarea de tehnici și tehnologii moderne în expunerea patrimoniului.
Spațiul expozițional nu a fost ales la întâmplare. Sub podeaua vitrată care cuprinde aproximativ un sfert din suprafața sălii sunt conservate in situ mai multe fundații și structuri constructive edificatoare pentru evoluția arhitectonică a spațiului fostei Curți Domnești, spațiu pe care este ridicat actualul Palat al Culturii. Acest spațiu – conservat exact ca în momentul realizării unei cercetări arheologice – este integrat tematicii expoziționale. Astfel, un proiector, montat sub podeaua de sticlă, facilitează pentru vizitator evidențierea vizuală – cu mare acuratețe istorică – a diferitelor etape de construcție ale zidurilor și fundațiilor surprinse în săpătură. Această „reconstituire istorică” este completată cu una din piesele restaurate expus alături de instrumentarul folosit de către arheologi pe șantier. O astfel de modalitate de expunere aduce în atenția vizitatorilor tehnicile și metodologia de specialitate care sunt puse în aplicare în contextul săpăturilor arheologice.
Vitrinele interactive au două zone de interes: exponatul fizic și ecranul din partea superioară pe care rulează un conținut video care vine să explice și să completeze prin text, imagine statică și imagine dinamică/animație, exponatul fizic. Mai detaliat, exponatul fizic, evidențiat prin dirijarea precisă a iluminatului, este plasat pe o suprafață rotativă care intră în acțiune în momentul în care un vizitator ajunge în dreptul acesteia.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments