UPDATE Costel Alexe, foarte tacut la intrarea in sediul DNA. DETALII EXPLOZIVE DIN ANCHETA PROCURORILOR

0
803

UPDATE-Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a declarat, joi, la ieşirea din DNA, că este nevinovat, adăugând că îşi doreşte finalizarea „cât mai rapidă” a cercetărilor în acest caz.

„Voi veni ori de câte ori va fi nevoie pentru a da declaraţii. Am luat act de solicitarea domnului procuror. Îmi doresc finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar, pentru că sunt nevinovat”, a declarat Costel Alexe.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe s-a prezentat joi la DNA, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă începerea urmăririi penale pe numele lui pentru luare de mită şi instigare la delapidare. El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, susținând doar că este nevinovat și că își dorește „finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar”.

„Am dat curs invitației domnului procuror de a mă prezenta”, a spus Alexe la sosirea la DNA, fără a face alte declarații.

El a ieșit la scurt timp de la DNA, refuzând din nou să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. „Nu am luat niciodată foloase necuvenite cu încălcarea legii”, a spus Alexe. De altfel, el a susținut acest lucru și în prima și singura reacție pe care a avut-o, luni, după ce DNA a cerut încuviințarea urmăririi sale penale.

Costel Alexe, fostul ministru PNL al Mediului,actualmente presedinte al Consiliului Judetean Iasi a ajuns joi, 7 decembrie, in jurul orei 10.50 la sediul DNA din Bucuresti, unde e audiat in dosarul de coruptie in care procurorii il acuza ca a luat mita 22 de tone de tabla. Alexe nu a facut nici un comentariu la intrarea in sediul DNA.

Potrivit procurorilor, fostul demnitar ar fi primit 22 de tone de tabla ca sa deblocheze alocarea unor certificate de carbon pentru combinatul siderurgic Galati. Costel Alexe, acum presedinte al Consiliului Judetean Iasi, sustine ca in toata activitate lui publica nu a luat foloase necuvenite.

Fostul ministru al mediului Costel Alexe e acuzat de DNA ca ar fi primit 22 de tone de tabla de gard in valoare de 100.000 de lei. Totul pentru a debloca alocarea a peste 5 milioane de certificate de carbon catre Combinatul siderurgic Galati. Acestea veneau de la Comisia Europeana pentru reducerea poluarii, dar era nevoie si de semnatura ministrului.

„In perioada martie-aprilie 2020, persoana respectiva ar fi pretins, in mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tabla in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit catre fabrica respectiva a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta societate comerciala pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme”, sustin procurorii DNA.

Procurorii spun ca foloasele respective, in cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite in datele de 23 aprilie 2020 si 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda de-a sa.

DETALII DIN ANCHETA DNA

DNA a anunțat joi că fostul ministru liberal al Mediului Costel Alexe este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la delapidare, alături de o persoană cu funcţie de conducere într-o societate din siderurgie, în dosarul în care ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi fost scoasă din combinat în baza unor contracte de sponsorizare fictivă, spun procurorii.
DNA a anunțat că actualul președinte al Consiliului Județean iași este urmărit penal pentru luare de mită și instigare la delapidare, în timp ce reprezentantul combinatului siderurgic de la care ar fi primit mita este urmărit penal pentru dare de mită și delapidare.

 

Acuzațiile pe care procurorii i le aduc fostului ministru PNL:
  • În perioada martie-aprilie 2020, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).
  • Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
  • Produsele, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
  • Valoarea produselor primite mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
  • Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.
5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments