Mafia pădurilor din Iași! Modul de operare a tăierilor ilegale de păduri, cu complicitatea silvicultorilor

Iașul asistă în această perioadă la cea mai mare defrișare a pădurilor sale seculare. Este un furt generalizat, cu acte. Patentata rețetă de transport triplu de masă lemnoasă pe același aviz, funcționează din plin. Parte dintre utilajele cu care se fac aceste transporturile ilegale pe drumurile publice sunt lipsite de numere de înmatriculare. Transporturile se fac pe rute ocolitoare, cu mașini civile în avangardă, pentru a asigura siguranța încărcăturii. Șefii Romsilva, în frunte cu Gabriel Doncean, cel care și-a palmat 5 ani de zile un BMW de peste 25.000 euro, dau mână liberă acestor practici sau chiar le acoperă, fiind, de cele mai multe ori, mână în mână cu rețelele criminale extinse care intenționează, pentru profit facil, să lase Iașul fără păduri.

0
1160

Orice sesizare oficială sau neoficială către Direcția Silvică Iași, legată de tăierile ilegale de păduri se lasă, invariabil, cu o sugestie tembelă de a fi apelat numărul de urgență 112.

Dezinteresul șefilor din silvicultura ieșeană ascunde complicități penale, incompatibilități și averi ilicite. Totul se învârte în jurul pădurilor care sunt tăiate în mod barbar și abuziv. Nimeni nu este responsabil de aceste ilegalități. Totul se acoperă între responsabilii din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Forestieră, Romsilva și beneficiarii finali al acestor tăieri.

Pagubele aduse pădurilor din jurul Iașului sunt greu de cuantificat financiar și, în perspectivă, ca impact asupra mediului. Activiștii de mediu sunt  puțini și descurajați de acțiunile de intimidare ale silvicultorilor, iar alți observatori voluntari ai masacrărilor de păduri nu sunt, pentru a face posibile stoparea acestor practici sau sesizări punctuale către organele de control. Toate informațiile obținute de 7Est concură către săvârșirea de către silvicultorii ieșenii, a mai multor infracțiuni în formă continuată, printre care abuz în serviciu, neglijență în serviciu, infracțiuni multiple la regimul silvic, fals în acte și uz de fals sau constituire de grup infracțional organizat. Responsabilii pentru dezastrul din pădurile Iașului sunt cunoscuți, mulți și dovediți, dar brațul lung al legii s-a rătăcit prin pădure.

Pădure rasă ilegal…cu acte

Din luna noiembrie 2020 și până în prezent, în proximitatea cantonului de la Domnița, comuna Țibana, a început o defrișare sălbatică a unui lot de pădure – nu rărire, ci  defrișare în masă, iar transportul masei lemnoase s-a făcut cu camioane neînmatriculate, secondate de mașini civile. Despre această operațiune în regim silvic, reporterii 7Est au cerut lămuriri conducerii Direcției Silvice, care a comunicat destul de laconic, date despre procedură și mai puțin despre situație.

Este vorba despre o partidă de produse principale-tăieri progresive, autorizată în anul 2020, amplasată amenajistic în UP IV Voinești,  pe o suprafață de 9.8 ha și un volum de masă lemnoasă de 2161 mc. Partida a fost exploatată de către agentul economic SC SIMNEC SRL, care s-a ocupat și de valorificarea , respectiv de transportul materialului lemnos rezultat din partida autorizată. Pentru înlăturarea oricărei suspiciuni legate de transportul de material lemnoase, pe viitor, vă sfătuiesc să vă adresați serviciul de urgență 112 și să solicitați echipaj de poliție pentru oprirea, respectiv verificarea transportului respectiv”, a declarat Gabriel Doncean, directorul general al Direcției Silvice Iași.

Sistemul plătit să distrugă urmele furtului

De ce își permite directorul Romsilva să ne dea sfaturi și să ne îndrume către o altă instituție, alta decât cea care ar trebui să se sesizeze, să ia măsuri și să sesizeze la rându-i cazurile de defrișări ilegale? Pentru că ministerul condus ani de zile de niște infractori, și implicit Direcția Silvică de la Iași, în afara capitalului uman, parte din el corupt, și un aparat birocrativ mai extins decât cel de teren, nu are interes și instrumente care să descurajeze  tăierile ilegale de lemn și să aducă beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. SUMAL-ul, acel program informatic minune anunțat de șpăgarul Costel Alexe, care ar fi trebuit să aducă îmbunătăţirile semnificative în ceea ce priveşte urmărirea trasabilităţii lemnului, debirocratizarea sectorului silvic, prin eliminarea mai multor registre şi documente, precum şi prin automatizarea fluxurilor de date, prezintă sincope grave.

Recent, a intrat în vigoare SUMAL 2, însă doar pentru operatorii economici și autorități. În același timp, aplicația pentru public, portalul Inspectorul Pădurii a devenit inutilizabilă. Practic, dacă un ieșean sesizează o încărcătură suspectă de masă lemnoasă, nu se va putea edifica asupra legalității acelui transport, singura metodă fiind drumul sinuos de sesizare a acestui aspect la 112 și urmărirea atelajului, ulterior de expunere în fața membrilor rețelei de infractori care se ocupă de tăierile ilegale și valorificare a materialului lemnos.

Ecologism de stat – 1% protejare, 99% exploatare

Activiștii de mediu din Iași trag din ce în ce mai multe semnale de alarmă asupra modului în care se desfășoară aceste tăieri.

“La Brașov se face Parc Natural din pădurile de lângă oraș. Iașiul, a doua aglomerare din țară cu 500.000 de locuitori, departe de munți, are doar pădurea Bârnova-Dobrovăț, care este exploatată în regim de producție pe 99% din suprafață și în care ni se spune că nu avem voie nici să ne plimbăm. De ce ni se interzice accesul în pădurile noastre? Pentru că acele tăieri se desfășoară ilegal, dar cu acoperire în acte. De exemplu, pe un singur aviz se taie și se transportă de 3-4 ori sau chiar mai multă masă lemnoasă”, susțin reprezentanții comunității Codrii Iașilor.

În cursul acestui an, toate pădurile din jurul Iașului sunt vizate de tăieri. Direcția Silvică a lansat o licitație de circa 2,5 milioane lei, fără TVA și se estimează un volum brut de 35.535 metri cubi. Tăierile de arbori vor avea loc în ocoluri silvice precum: Dobrovăț (10 partide), Lunca Cetățuii (13 partide), Hârlău (19 partide), Pașcani (10 partide), Podu Iloaiei (2 partide), Răducăneni (6 partide) și Pădureni (10 partide). Licitația lansată de Direcția Silvică este împărțită în 70 de loturi, pe fiecare partidă în parte. Din fișa de date publicată în sistemul național de achiziții publice (SICAP), rezultă că tăierile de arbori vor avea loc pe parcursul anului 2021.

Fals în declarația de avere? Doncean a palmat 5 ani de zile un BMW X3

Cel care a aprobat acest măcel al pădurilor a fost depistat de reporterii 7Est cu un fals grosolan în declarația de avere. Potrivit declarației de avere a directorului Romsilva Iași, Gabriel Doncean, acesta deține un teren în intravilanul Iașului, de 1200 mp, o locuință “modestă” în suprafață de 240 metri pătrați, care ar putea adăposti lejer o casă de bătrâni, cumpărată în anul 2013, și un autoturism Renault, cumpărat în 2005. Curios este faptul că aceste bunuri apar în declarația de avere din anii 2017 și 2018, atunci când Doncean era șef de Ocol la Podu Iloaiei, cu un salariu de 50.000 lei pe an, iar în declarația de avere din 2019, cu puțin timp înainte de a ajunge director general, Doncean catadicsește să își treacă în declarație și autoturismul BMW X3, cumpărat în 2014. Cum a fost posibil ca din declarația de avere a șefului de ocol Doncean să lipsească vreme de 5 ani această mașină și să apară tocmai când funcția de director se contura la orizont? Mai mult, Doncean nu justifică de unde a avut bani pentru achiziția unei astfel de mașini care, cumpărată chiar și la mâna a doua, ar fi presupus ca Doncean să mănânce doi ani jumate numai ghinde din pădure, pentru a putea strânge 25000 de euro.

4.7 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments