Personalități de mare angajament civic și scriitori de renume ar putea deveni Cetățeni de Onoare al Municipiului Iași. Vezi care este lista

0
232

Personalitățile propuse pentru a primi distincția sunt din diferite domenii de activitate. Primul propus pentru a primi onoranta distincție este prof. univ. dr. Alexandru Florian, Director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel. Născut la 12 ianuarie 1954, în București, Alexandru Florian este profesor universitar în științe politice, membru al Comisiei Elie Wiesel, cu expertiză în sisteme politice de tranziție, locuri ale memoriei, istoria și memoria Holocaustului.

Cercetător științific la Institutul de Teorie Socială al Academiei Române, Elie Wiesel va primi în 1993 o bursă de cercetare la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. În 1998 își susține teza de doctorat la București, devenind profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative. Alexandru Florian face parte din numeroase comisii și asociații, precum Consiliul Național al Comisei Naționale UNESCO, Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România etc. Domnia sa a publicat numeroase cărți apreciate ca fiind de înaltă valoare științifică. Din anul 2006, a început să organizeze, prin Institutul pe care-l conduce, evenimente dedicate comemorării Pogromului de la Iași., a transmis Primăria Iași.

O altă personalitate cu o îndelungată activitate pusă în slujba combaterii antisemitismului și propusă pentru primirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași este Josef Wasserman, Rabinul Comunității Evreilor originari din România. Născut în anul 1954, la Dorohoi, Josef Wasserman a emigrat în Israel la vârsta de 14 ani. A servit ca rabin militar al cartierului general al infanteriei și parașutiștilor, ca rabin al comunității românești și ca președinte al organizației pensionarilor de la armata din Ierusalim.
Rabinul Josef Wasserman inițiază și organizează de peste șase ani „Marșul Vieții pe pământul României”. Este un marș al durerii și aducerilor aminte, dar și un marș al speranțelor renăscute, un semnal al deschiderii, apropierii reciproce, un simbol care va duce mai departe legăturile indestructibile între România și Israel, o reparație morală și istorică a suferințelor îndurate de evrei în Pogromul de la Iași.
De asemenea, în ședința din 26 februarie a Consiliului Local, vor fi propuși pentru a primi distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași șase importanți membri ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași: Ioan Holban, Mircea Radu Iacoban, Ștefan Afloroaei, Ioana Diaconescu, Eugen Munteanu și Elvira Sorohan. Toți cei șase scriitori sunt personalități marcante din domeniul culturii, autori a numeroase volume de proză, eseistică, teatru, publicistică și critică literară, câștigători a numeroase și prestigioase premii și distincții care fac cinste Iașului.

2 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments