Statistici îngrijorătoare 42% din nașterile înregistrate la fete de 10-14 ani din Uniunea Europeană, erau din România

0
56

În perioada 2009-2018, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere , la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani , conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.
În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania “Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre : contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală, mortalitatea maternă.
În anul 2019 au fost efectuate 47.492 întreruperi de sarcină comparativ cu 52.322 întreruperi de sarcină efectuate în anul 2018 (10,9 întreruperi de sarcină/‰ femei fertile comparativ cu 11,9 întreruperi de sarcină/‰ femei fertile în 2018).Cele mai multe avorturi au fost efectuate în județele Covasna, Ialomița, Teleorman, în anul 2019.
Evaluarea a constatat că România a acordat o mare prioritate îngrijirii sănătății mamelor și copiilor, adoptând un program național de sănătate pentru femei și copii pentru 2014-2020. Cu toate acestea, nu toate serviciile SRMNCAH incluse în pachetul de beneficii pentru sănătate sunt furnizate gratuit, cu o calitate adecvată sau care se adresează celor mai vulnerabile grupuri de populație. Analiza relevă deficiențe semnificative de exemplu, în furnizarea de servicii de sănătate sexuală și reproductivă adolescenților, lipsa abilităților furnizorilor la nivelul asistenței primare, stimulente financiare deficitare, inegalități între populațiile urbane și rurale în ceea ce privește accesul la serviciile de îngrijire a sănătății, se arată într-un studiu.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPrimul restaurant Taco Bell din nord-estul țării se va deschide la Palas
Articolul următorLa Iași se va începe școala în cele mai sigure condiții
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments