Transplantul de organe salvează zeci de vieți. Medicii de la Iași au făcut performanțe în primele luni ale acestui an

0
129

Activitatea de transplant continuă şi în această perioadă în care întreg sistemul sanitar este pus la grea încercare. Astfel, în ciuda tuturor restricţiilor şi dificultăţilor impuse de pandemie, în zorii acestei dimineţi, s-a încheiat la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti o nouă prelevare de organe şi ţesuturi, datorită gestului altruist făcut de familia unui pacient aflat în moarte cerebrală. Ca de fiecare dată, ne înclinăm cu respect şi recunoştinţă în faţa familiei care a fost de acord cu această deciziei dificilă, dar care a răspândit speranţa în sufletul altor suferinzi. Generozitatea familiei şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Moineşti, formată din Dr. Corina Dascălu, Dr. Dan Damian – kdp şi As. Mariana Chirilă – coordonator transplant, au pus în mişcare “lanţul vieţii”. Apreciem efortul întregii echipe a spitalului din Moineşti, precum şi a conducerii spitalului pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant. Prelevarea din cursul nopţii trecute este prima după mai mulţi ani realizată la spitalul din Moineşti.

Intervenţia de prelevare a rinichilor a fost realizată de echipa Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi, formată din Dr. Daniel Andone şi Dr. Radu Andriciuc. Efortul lor a fost preluat de echipele de transplant renal, coordonate de Dr. Adelina Miron şi Dr. Cornel Moroşanu, care au redat speranţa pentru doi pacienţi, de 51, respectiv de 53 de ani, a căror unică şansă la o viaţă mai bună era un transplant renal. Astfel, la Spitalul Clinic“Dr. C.I.Parhon” Iaşi, sub coordonarea Prof.Dr. Adrian Covic, s-au realizat de la începutul acestui an 10 intervenţii de transplant renal, a transmis Agenția Națională de Transplant.
La Moineşti a fost prezentă şi o echipă de chirurgi (Dr. Ciprian Vasiluţă, Dr. Mihai Zabara) a centrului de transplant hepatic din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi, coordonat de Prof.Dr. Cristian Lupaşcu, dar din motive medicale organul nu a fost eligibil pentru transplant.

Cea mai recentă prelevare a avut loc ieri, 16 februarie, la Moinești, ambii rinichi fiind transplantați unor bărbați aflați pe lista de așteptare. „Este o activitate intensă a centrului care continuă activitatea de anul trecut, când au fost realizate 40 de transplanturi. A fost o mobilizare extraordinară a echipelor implicate, coordonate de prof. univ. dr. Adrian Covic. Această frecvență arată că Centrul de Transplant de la Spitalul Clinic Dr C I Parhon din Iași este unul modern și similar cu orice centru de profil din Europa. Suntem extrem de mândri de performanța colegilor noștri. Într-o perioadă în care calitatea și actul medical din spitalele românești este pusă la îndoială, această performanță deosebită merită apreciată și evidențiată”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Echipa Băncii de Ţeusuturi Colentina, condusă de Dr. Andrei Nica, a realizat intervenţia de prelevare a ţesuturilor, fiind prima prelevare de ţesuturi osteotendinoase din acest an. Prin efortul lor, mulţi alţi pacienţi aflaţi în suferinţă îşi vor îmbunătăţi calitatea vieţii prin transplant de ţesuturi osteotendinoase.
Corneea prelevată va fi transplantată de echipa condusă de Prof.Dr. Dorin Chisăliţă, în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi, redând vederea pentru 2 oameni. De la începutul anului, în Clinica de Oftalmologie a Spitalului “Sf. Spiridon” Iaşi au fost realizate 9 intrevenţii de transplant cornee.
Persoanele care au primit rinichii sunt din toată regiunea Moldovei: din Vaslui, Bacău, Suceava, Focșani și Iași. Cel mai tânăr primitor este o femeie în vârstă de 27 de ani din Vaslui care făcea dializă de zece ani, iar cel mai în vârstă primitor are 51 de ani, fiind vorba despre persoane tinere.

„Mulțumim familiilor donatorilor pentru că acest gest al lor a schimbat complet viața celor șase pacienți, toți tineri, care pot să aibă o viață aproape normală pentru că nu mai depind de dializă. Felicitări echipei de transplant pentru acest efort deosebit și pentru mobilizare”, a declarat dr. Adelina Miron, medic urolog și coordonator al echipei de prelevare.
Starea tuturor pacienților este una bună și se află în continuare sub supravegherea medicilor. De la începutul acestui an la Iași au fost făcute zece transplanturi renale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments