6 întrebări și răspunsuri esențiale despre „pașaportul COVID” propus de Comisia Europeană/ Cum arată documentul

Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în cursul pandemiei de COVID-19. Certificatele verzi digitale vor fi valabile în toate statele membre ale UE.

0
140

Certificatul verde digital sau adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul:

  • a fost vaccinat împotriva COVID-19
  • a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2
  • s-a vindecat de COVID-19

Cetățenii care au un certificat verde digital ar trebui să fie scutiți de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat. În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

Răspunsurile Comisiei Europene la 6 întrebări esențiale despre certificatul verde digital:

1. CUM VOI OBȚINE CERTIFICATUL VERDE DIGITAL?

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.

2. NU SUNT ÎNCĂ VACCINAT(Ă), VOI PUTEA MERGE ÎNTR-O ALTĂ ȚARĂ DIN UE?

Da. Certificatul verde digital ar trebui să faciliteze libera circulație în interiorul UE. El nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE. Certificatul verde digital poate, de asemenea, să dovedească rezultatele testelor, care sunt adesea necesare în temeiul restricțiilor aplicabile în materie de sănătate publică. Certificatul reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a adapta restricțiile existente aplicate din motive de sănătate publică. Ne așteptăm ca ele să ia în considerare această dovadă a situației cetățenilor în relație cu COVID-19 pentru a facilita călătoriile.

3. CONTEAZĂ CARE ESTE VACCINUL ANTI-COVID-19 PE CARE ÎL PRIMESC?

O persoană vaccinată va primi un certificat de vaccinare pentru orice vaccin anti-COVID-19 cu care a fost vaccinată. Pentru neaplicarea restricțiilor vizând libera circulație, statele membre vor trebui să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE. Statele membre pot decide să extindă această neaplicare și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin.

4. CUM VA AJUTA CERTIFICATUL LIBERA CIRCULAȚIE?

Certificatul verde digital va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va contribui la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat. Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE și care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat. În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

5. CARE SUNT DATELE INCLUSE ÎN CERTIFICAT?

Certificatul verde digital conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

6. DATELE MELE CU CARACTER PERSONAL SUNT ÎN SIGURANȚĂ?

Certificatele vor include doar un set limitat de informații care sunt necesare. El nu poate fi reținut de țările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea certificatului, verificându-se cine l-a emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul verde digital.

Certificatul verde – versiune digitală
Certificat verde – versiune tipărită
0 0 votes
Article Rating


SURSĂhotnews.ro
Articolul precedentComisia Europeană propune introducerea „pașaportului COVID” / Cine va beneficia de adeverința electronică verde și ce informații conține
Articolul următorDescindere a procurorilor DNA la Spitalul Socola. Se cercetează la firul ierbii, „arătura” de 100.000 euro pentru sistemul de apă potabilă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments